Баница (јело)

С Википедије, слободне енциклопедије
Домаћа "Баница" у тепсији

Баница је, врста пецива односно врста јела, специфична врста домаће пите карактеристична за белопаланачки и пиротски крај. Баница је такође врста домаће пите и у Бугарској и Северној Македонији. За разлику о гибанице код банице се као и код пите коре мотају и савијају у спиралу. Осим у начину израде и односу састојака баница је у односу на гибаницу и питу хрскавија.

Састојци[уреди | уреди извор]

Сукана баница са зељем из Лужнице

У баницу се поред сира може додавати: коприва, зеље, блитва или млевено месо. Слатка баница се прави тако што се уместо сира додају: рендане јабуке или рендана тиква.

Припрема[уреди | уреди извор]

Постоји више сличних начина, рецепата, за припрему банице. Суштина је да се коре се праве од теста "сукањем" оклагијом. Развучена кора се филује филом од јаја и сира. Тепсија се подмаже свињском машћу а затим се коре увијају и ређају у спиралу. После ређања филованих кора пита се прелије врелом машћу а затим пече у рерни, пећници. По завршеном печењу баница се попрска водом и покрије крпом десетак минута док се не охлади.[1][2]

Пита се служи као топло предјело или доручак уз кисело млеко, вурду и туршију.

Плакат за "Дане банице"

Дани банице[уреди | уреди извор]

Културно-уметничко-гастрономско и туристичка манифестација "Дани банице" се сваке године одржава у Белој Паланци још од 2005. године августа или септембра месеца.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

У Бугарској се праве интересантне врсте "Банице" са: алвом, ратлуком, јајима млеком и шећером, са џемом или мармеладом, кремом...[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]