Вртложне струје

С Википедије, слободне енциклопедије

Вртложне струје или Фукоове струје[1] (по Леону Фукоу) настају индукцијом напона у проводнику када се магнетно поље око проводника мења. До промене магнетног поља долази када се проводник креће у константном магнетном пољу или када проводник мирује у променљивом магнетном пољу. Према Ленцовом закону вртложне струје својим постојањем производе магнетно поље које се супротставља оном магнетном пољу које их је изазвало.

У електроенергетици, односно производњи и преносу електричне енергије, често се користи гвожђе као језгро калема. Гвоздено језгро (соленоид) је потребно да би се добила што већа магнетна индукција, већи магнетни флукс и већа снага електромотора. Међутим, код језгра од пуног гвожђа, са навојима од бакарне жице, кроз које протиче наизменична струја, ствара се променљиви флукс и индукује се електромоторна сила и вртложна струја променљиве путање и смера. Ова струја загрева гвоздено језгро и при томе настају губици енергије. У раду електричних машина наизменичне струје вртложне струје су непожељне пошто повећавају топлотне губитке у феромагнетном материјалу.[2] Да би се смањили губици услед вртложних струја, феромагнетни делови се не праве од пуног језгра, већ се користе изоловани гвоздени лимови, како би се испресецао пут вртложним струјама. Такође, да би смањиле вртложне струје, гвожђе се меша са ниским процентом силицијума.

Постоје случајеви када је вртложна струја корисна. Помоћу вртложне струје се топи гвожђе, тако што се у керамичку посуду стављају комади гвожђа, а кроз навој око лонца се пропушта наизменична струја. Променљива струја ствара променљиво електромагнетно поље, што производи вртложне струје, које загревају и топе материјал у посуди. Овако истопљено гвожђе може да се лије у калупе. По истом принципу се топи и злато за зубе.[2] Вртложние струје се користе за директно загревање проводног материјала код индукционе пећи.

Вртложне струје имају примену у изради вртложних кочница, код шинских возила, ролеркостера (енгл. roller coaster) и асинхроних машина.[3] Користе се и за испитивање дефеката као што су напрслине[4], на материјалима, тако што се мери вртложна струја, која има прекиде у колико постоји дефект.[5]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]