Електрични изолатор

С Википедије, слободне енциклопедије
Електрични изолатор

Електрични изолатор или диелектрик је неки материјал који пружа врло велики електрични отпор пролазу слободних електрона (или јона).

Материјали који су добри електрични изолатори су вакуум, ваздух, стакло, керамика, пластика, гума и други. Због тога се изолација електричних жица и каблова најчешће прави од гуме или пластике, а високонапонски водови немају никакву изолацију осим ваздуха. За металне, бетонске и дрвене стубове су повезани преко керамичких изолатора.

Значајне особине изолатора су његов отпор (типично реда гига ома) и напонска издржљивост (отпорност на напон прије пробијања искре).

На нивоу атомске структуре, изолатори имају врло мало слободних електрона, и више од 4 валентна електрона у посљедњој електронској љусци.

Изолатори за наздемне електроенергетске и телекомуникационе водове[уреди | уреди извор]

Надземни вод са керамичким изолаторима у Калифорнији, САД.
Изолатори различитих модела

Надземни проводних за високонапоски пренос електричне енергије су голи и изоловани су околним ваздухом. Проводници за ниже напоне у дистрибутивним мрежаmа могу имати некакву изолацију, али су често и они голи. Структуре од изолационе материјала, које се такође називају изолатори, су потребне на местима где водове носе електрични стубови. Изолатори су такође потребни на местима где проводник улази у зграде или у електричне уређаје, као што су трансформатори и прекидачи, да изолују проводник од кућишта.

Керамички изолатор за 10 kV, са шеширићима.

Изолатори су елементи надземне мреже електро енергетских водова који служе да омогуће физичко одвајање проводника и стуба и истовремено омогућавају монтажу проводника на стуб. Изолатори се раде од порцелана, стакла и у новије вријеме од синтетичких материјала.

Разликујемо изолаторе за:

  • ниски
  • средњи и
  • високи напон.

Изолатори се на стуб монтира преко носача и може се механички и електрично појачати. Механички појачати изолатор значи умјесто једног употријебити два или више, а електрично појачати изолатор значи повећати једноминутни подносиви напон по киши при фреквенцији од 50 Hz, за 15% у односу на једноминутни подносиви напон преосталог дијела вода

Изолатори за ниски напон:

  • У употреби су изолатор за носећи стуб Ņ95 и изолатор за затезни стуб N80
  • У средњонапонским водовима (10, 20, 35 kV) употребљавају се потпорни и висећи изолатори. Потпорни изолатори се причвршћују чврсто у стубну конструкцију, а висећи се употребљавају у облику изолаторског ланца и слободно се њишу око тачке вјешања.
  • Потпорни изолатори се примјењују смао у водовима средњег напона док се висећи употребљавају и у водовима средњег и високог напона.

Најпознатији потпорни изолатори су: Ps i LSP. Ps изолатори су ређе употребљавају у односу на LSP, јер су LSP изолатори знатно боље механичке чврсоће и изолационе моћи и могу да иду на све врсте регулисаног и нерегулисаног терена.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Principles of Electric Circuits, , Thomas I. Floyd, Prentice Hall. ISBN 978-0-13-098576-7. стр. 25–27.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]