Електрични капацитет

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Електрични капацитет или електрична капацитивност је физичка величина која се уводи за описивање својства кондензатора, и притом се дефинише као однос наелектрисања и напона на кондензатору.

.

Однос количине електрицитета и напона на крајевима кондензатора за неки конденазатор је константан. Мерна јединица за електрични капацитет је фарад (F). У питању је велика јединица, па се углавном употребљава са одговарајућим префиксима. У некада коришћеном систему јединица било је заступљено изражавање ове величине у центиметрима (cm).

Капацитативни отпор[уреди | уреди извор]

У колима једносмерне струје иста кроз кондензатор протиче у само кратком временском интервалу док се кондензатор не напуни, док у колима наизменичне струје то није случај, а кондензатор који се наизменично пуни и празни преузима улогу својеврсног отпорника, при чему се тај отпор назива капацитативним и обележава са XC

Притом је фреквенција наизменичне струје.

Електрични капацитет појединих кондензатора[уреди | уреди извор]

Постоји више врста кондензатора и стога се капацитет истих рачуна уз помоћ различитих формула. У табели је приказан изглед појединих кондензатора и у зависности од њега начин на који се рачуна његов капацитет.

врста капацитет
плочаст кондензатор
цилиндричан кондензатор
сферични кондензатор
сфера
паралелни цилиндри

Резултујући капацитет[уреди | уреди извор]

Уколико у колу једносмерне струје бива везано два или више кондензатора онда се резултујући (еквивалентни) капацитет рачуна на следећи начин:

  • Ако су кондензатори редно везани:
Збир реципрочних вредности капацитета појединих кондензатора једнак је реципрочној вредности резултујућег (еквивалентног) капацитета.
редна веза кондензатора
  • Ако су везани паралелно:
Збир капацитета појединих капацитета кондензатора даје резултујући капацитет.
паралелна веза кондензатора

У случају сложенијих кола потребно је комбиновати дате обрасце.

Види још[уреди | уреди извор]

Додатна литература[уреди | уреди извор]

  • Tipler, Paul (1998). Physics for Scientists and Engineers: Vol. 2: Electricity and Magnetism, Light (4th ed.). W. H. Freeman. ISBN 1-57259-492-6
  • Serway, Raymond; Jewett, John (2003). Physics for Scientists and Engineers (6th ed.). Brooks Cole. ISBN 0-534-40842-7
  • Saslow, Wayne M.(2002). Electricity, Magnetism, and Light. Thomson Learning. ISBN 0-12-619455-6. See Chapter 8, and especially pp. 255–259 for coefficients of potential.