Данијела Мартиновић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Данијела Мартиновић
With Danijela Martinović.jpg
Датум рођења (1971-07-15)15. јул 1971.(47 год.)
Место рођења Сплит
  СФРЈ
Веб-сајт www.danijelamartinovic.com

Данијела Мартиновић (Сплит, 15. јул 1971) је хрватска певачица поп музике из Сплита. Наступа и позната је једноставно као Данијела.

Биографија[уреди]

Рођена у породици имућних локалних месара, Данијела је почела да пева од ране младости. Велики пробој је начинила почетком 1990-их када се придружила познатом саставу Магазин. Како је Магазин доминирао хрватском музичком сценом, тако је и Данијела постала једном од музичких националних икона. 1995. године састав је победио на Дори, хрватском избору за представника на Песми Евровизије, са песмом Носталгија, коју су на Евровизији извели са оперском певачицом Лидијом Хорват за шесто место, почетак серије одличних хрватских пласмана. У касним 1990-им годинама Мартиновићева напушта Магазин како би започела самосталну каријеру, али је наставила да сарађује са вођом састава, плодним композитором Тончијем Хуљићем. Данијела је 1998. године самостално победила на Дори са песмом Петра Граша Нека ми не сване и потом освојила 5. место са 132 поена на Песми Евровизије 1998. у Бирмингему. Албум „Нека ми не сване“ продат је у преко 100.000 примерака, а наредни „И по свијетлу и по мраку“ (1999.) у преко 45.000 за непуних месец дана - тако је Данијела била најтиражнији извођач како у Хрватској тако и у Словенији. У Македонији је 1999. проглашена за извођача године и одржала пет узастопних концерата у скопској Универзалној дворани.

Негде у исто време хрватска јавност је шокирана када је обзнањен њен развод од контроверзног музичара, ултра-десничарске и нео-усташке иконе Марка Перковића Томпсона (аутора хитова попут Бојна - Чавоглаве, Гени камени, Пукни пушко и сличних). Био је то први пут да је јавност сазнала да је Данијела била у браку и многи су шпекулисали да је брак чуван у тајности на Хуљићев захтев. Како се Перковић као самодекларисани посвећени католик није могао поново оженити све док је Данијела жива, по Сплиту су осванули графити оптужујући њу за националну издају. 2006. године Мартиновићева и Томпсон су, међутим, добили званични црквени развод који им дозвољава поновно ступање у брак уколико то желе. Званичници Католичке цркве одбили су да обзнане разлоге развода.

Данијела Мартиновић је и даље једна од најпопуларнијих хрватских певачица и чест учесник Дора (2005, 2006). Одржала је неколико стотина концерата у протекле три године (2006). Изабела Мартиновић, Данијелина сестра, је певала за сплитски поп састав Стијене.

Албуми[уреди]

  • Оаза
  • Плеши са мном
  • И по свјетлу и по мраку
  • Зовем те ја
  • Нека ми не сване (сингл)
  • То мало љубави
  • Најбоље године
  • Божић с Данијелом
  • Хитови

Спољашње везе[уреди]