Бојна Чавоглаве

С Википедије, слободне енциклопедије

Бојна Чавоглаве
Сингл извођача: Марка Перковића и бенда Томпсон
Издат31. децембар 1991.
Снимљензима 1991.
Жанрфолк рок
Дужина3:42
Језиксрпскохрватски
ИздавачCroatia Records
ПродуцентМарко Перковић

„Бојна Чавоглаве”, понекад називана и само „Чавоглаве”,[1][2][3] јесте крајње националистичка фолк рок песма хрватскога певача Марка Перковића и бенда Томпсон. Песма је снимљена у току Рата у Хрватској, али је најпознатија по употреби нацистичко-усташке симболике која је усмерена против Срба. Песма почиње забрањеним усташким покличом „За дом спремни”, док се у даљим стиховима глорификује погром Срба из Хрватске који се и десио крајем рата.

Продукција[уреди | уреди извор]

Марко Перковић је ступио у Збор народне гарде као добровољац током рата између хрватских сецесиониста и Југословенске народне армије. По ступању је добио аутомат „томпсон”, одакле му и потиче надимак. „Бојна Чавоглаве” је била његова прва песма.[4]

У првој верзији песме уместо стиха „чујте српски добровољци, бандо четници”, стојало је: „чујте Баљци, Мирловићи, бандо четници.” Село Баљци и Мирловића Поље су суседна места Чавоглава, одакле је Перковић,[5] и пре рата су била претежно насељена Србима. Перковић је једном приликом изјавио да се тих двоје села плашио током детињства и за њега су они представљали симбол српског отпора хрватске сецесије од СФРЈ.[1]

Песма је касније поново прерађена и објављена као песма бенда Томпсон, којег је основао сам Марко Перковић.[6] Она је првобитно објављена у новогодишњој ноћи између 1991. и 1992.

Спот за песму снимљен је током трајања Рата у Хрватској, на линији фронта близу самих Чавоглава.[7] Песма је настала у знак сећања на војнике који су се борили против ЈНА код Чавоглава.

Контроверзе[уреди | уреди извор]

Увод у песму је усташки поздрав „За дом спремни” који је коришћен за време НДХ и који је забрањен према модерном хрватском закону. Високи прекршајни суд Хрватске је првобитно утврдио да је стих кривично дело, што је ризиковало забрану песме,[8][9] али је Томпсон уложио жалбу на одлуку.[10] Тај суд је уважио његову жалбу, дозволивши Томпсону да користи поздрав у песми и на концертима.[11][6][12]

Контроверза једодатно појачана чињеницом да су навијачи мушке хрватске сениорске репрезентације у фудбалу узвикивали поклич приликом певања песме „Бојна Чавоглаве” пред финале Уефине Лиге нација 2023.[2] Годину дана раније, приликом повратка хрватских навијача из Катара, у којем је Хрватска освојила бронзу, у авиону су коришћени усташки покличи приликом певања песме.[13] На забави у Загребу поводом освајања бронзе у Катару, песму су отпевали и играчи Дејан Ловрен[14] и Марцело Брозовић.[15]

Текст[уреди | уреди извор]

српскохрватски

За дом — спремни!

У Загори на извору ријеке Чиколе
𝄆 Стала браћа да обране наше домове! 𝄇
Стоји Хрват до Хрвата, ми смо браћа сви
𝄆 Нећете у Чавоглаве док смо живи ми! 𝄇
Пуче „томпсон”, „калашњиков” а и „збројевка”
𝄆 Баци бомбу, гони банду преко извора 𝄇
Корак напријед, пушка готов с’, сију пјесму сви
𝄆 За дом браћо, за слободу, боримо се ми! 𝄇

Чујте српски добровољци, бандо четници
𝄆 Стићи ће вас наша рука и у Србији! 𝄇
Стићи ће вас Божја правда то већ сватко зна
𝄆 Судит ће вам бојовници из Чавоглава! 𝄇
Слушајте сад поруку од Светог Илије:
𝄆 Нећете у Чавоглаве, нисте ни прије! 𝄇
Ој Хрвати, браћо мила из Чавоглава
𝄆 Хрватска вам заборавит неће никада! 𝄇
𝄆 Неће никада! 𝄇

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Čavoglave u Zagrebu - Marko Perković Tompson, lik i nedelo - Nedeljnik Vreme”. www.vreme.com (на језику: српски). 2008-06-04. Приступљено 2023-08-08. 
  2. ^ а б „(VIDEO) Skandalozna atmosfera u Rotterdamu: Hrvati pjevaju "Čavoglave" i "Moju Hercegovinu" (на језику: хрватски). 
  3. ^ „Video: Ukrajinci prepjevali Čavoglave: Nečete u Ukrajini dok smo živi mi”. Index.hr. 
  4. ^ „'Čavoglave' – Pjesma koja je postala izraz otpora i odavno prešla granice Hrvatske” (на језику: хрватски). 
  5. ^ „Marko Perković Thompson: Čavoglavac - Društvo - Dnevni list Danas” (на језику: српски). 2017-05-20. Приступљено 2023-09-03. 
  6. ^ а б „Croatian court rules 'Thompson' song did not break law”. BalkanInsight. 
  7. ^ „Trideset godina je prošlo: Pročitajte zanimljivu reportažu o Thompsonu i pjesmi 'Bojna Čavoglave' (на језику: хрватски). 
  8. ^ „"Ovo je važno: Visoki prekršajni sud prvi je put pravomoćno osudio povik Za dom spremni u Čavoglavama" (на језику: хрватски). 
  9. ^ „Thompson odgovorio što misli o zabranjivanju pjesme Bojna Čavoglave zbog pozdrava "Za dom spremni" (на језику: хрватски). 
  10. ^ „Ovo je važno: Visoki prekršajni sud prvi je put pravomoćno osudio povik Za dom spremni u Čavoglavama” (на језику: хрватски). 
  11. ^ „Tompson oslobođen zbog parole ‘Za dom spremni’ - Svet - Dnevni list Danas” (на језику: српски). 2018-05-02. Приступљено 2023-09-03. 
  12. ^ „THOMPSON SMIJE VIKATI 'ZA DOM SPREMNI' NA POČETKU PJESME 'BOJNA ČAVOGLAVE' Visoki prekršajni sud donio odluku koja je obvezujuća za sve suce tog suda”. Jutarnji Premium (paid) (на језику: хрватски). 
  13. ^ „Croatian players celebrate World Cup success with nationalist song”. 
  14. ^ Vujović, Aleksandar (2018-06-22). „Фудбалери Хрватске славили победу уз антисрпске песме (ВИДЕО)”. Нови Стандард (на језику: српски). Приступљено 2023-09-03. 
  15. ^ „Objavljena snimka iz kafića: Lovren i Brozović vikali ‘Za dom spremni‘” (на језику: хрватски).