Етнички национализам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Етнички национализам или етнонационализам је израз којим се описује облик националистичке идеологије према којој је нација дефинисана првенствено или искључиво на основу етницитета. Етнички национализам ставља нагласак на сродство, односно порекло као кључни елемент који омогућује појединцу да се идентификује као припадник неке нације. Уз етнички национализам је везан етнички есенцијализам, односно концепт према коме је етницитет есенција која се не мења кроз време.

Етнички национализам, за разлику од неких других врста национализама, искључује или даје мањи нагласак као културу и језик као моделе националне идентификације.

Идеологија[уреди]

Етнички национализам креће од тога да је функционалност друштва урођена једној нацији и да је нација сама по себи функционална. Само ако се у довољној мери материјализује она имагинарна подељеност. Стога национализам не може да има за сопствени циљ изградњу било које институције: једини циљ је изградити националне државе (материјализација имагинарне структуре), а функционалност тих друштава долази сама од себе. За етнички национализам, време је испало из зглоба, излетели смо из неке идеалне структуисаности, па се морамо у такву структуисаност поново враћати. Етнички национализам је присутан у многим државама, чак и у нашој земљи.[1][2]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]