Шангајска организација за сарадњу

С Википедије, слободне енциклопедије
Шангајска организација за сарадњу
Shanghai Cooperation Organisation
上海合作组织
Шанхайская организация сотрудничества
(SCO / ShOS)
SCO logo.png
Лого SCO-а
SCO (orthographic projection).svg
  чланови   посматрачи   преговарачи  кандидати за посматраче
Датум оснивања26. април 1996.
2001. под садашњим именом
Типзаједничка безбедносна организација
СедиштеПекинг,  Кина
Чланови
Службени језицикинески
руски
Генерални секретарВладимир Норов
Веб-сајтwww.sectsco.org

Шангајска организација за сарадњу (上海合作组织; трад. кин. 上海合作組織, пин. Shànghǎi Hézuò Zǔzhī; рус. Шанхайская организация сотрудничества (ШОС)) је евроазијска политичка, економска и безбедносна организација основана 2001. године у Шангају од стране лидера Кине, Казахстана, Киргистана, Русије, Таџикистана и Узбекистана. Изузев Узбекстана све остале државе су биле чланице Шангајске петорке (основане 1996) а након пријема Узбекистана 2001. организација је добила садашње име. Индија и Пакистан придружили су се организацији 2017 године. Чланови су:

Земље посматрачи:

Земље преговарачи:

Државе које нису чланице, али подржавају организацију:Вијетнам, Лаос, Куба, Северна Кореја, Венецуела, Абхазија, Јужна Осетија.

Укупна површина земаља чланица СЦО је 30 милиона квадратних километара, односно 60% територије Евроазије. Укупан број становника у ШОС-у је 1.455 милиона људи (2007), Четврти део светске популације економије. Главни циљеви организације су:јачање стабилности и безбедности у ширем простору који окупља државе учесника, борба против тероризма, сепаратизма и екстремизма, трговине дрогом, економске сарадње, енергетског партнерства, научној и културној сарадњи.

Образовање[уреди | уреди извор]

У 2009, на састанку у Јекатеринбургу, шефови држава - земље чланице ШОС-а одлучили да доделе статус преговарача Шри Ланци и Белорусији.

Април 28, 2010 потписали су Меморандум о пружању Белоруски статус преговарача у ШОС-у, да озваничи овај статус за Белорусију.

7. јун 2012, лидери земаља чланица Шангајске организације за сарадњу су потписали одлуку о додели Авганистану статус посматрача у ШОС и одлуку о додели Турској статус преговарача.

Војне активности[уреди | уреди извор]

Током протеклих неколико година, активности организације су проширена и повећање војне сарадње, размену обавештајних података и борби против тероризма. Од почетка савеза било је бројник заједничких војних вежби. Прва од њих је одржана у 2003, са првом фазом одвија у Казахстану, а друга у Кини. Од тада Кина и Русија су се удружили за велике ратне игре у 2005 (мировној мисији 2005), 2007 и 2009, под окриљем организације за сарадњу Шангају. Више од 4.000 кинеских војника учествовао на заједничке војне вежбе у 2007 (познат као "мировне мисије 2007"), која је одржана у Цхелиабинск у близини Урала, као што је договорено у априлу 2006, на састанку министара одбране ШОС-а. Руски министар одбране Сергеј Иванов рекао је да ће вежбе бити транспарентни и отворени за медије и јавност. Након успешног завршетка Ратне игре ", руски званичници су почели да говоре о томе да би и Индија требало да уђе у такве вежбе у будућности и ШОС да преузима војну улогу. У мировној мисији 2010, спроведеној од 9-25 септембра на Матибулак полигону Казахстана, више од 5.000 особља из Кине, Русије, Казахстана, Киргистана и Таџикистана спроведе заједничко планирање и оперативне маневре. 4. јуна 2014, у главном граду Таџикистана Душанбе, идеја је доведена да споји резултат од ОДКБ. Та се идеја још увек разматра.

Председници држава у мировној мисији 2007 год. Ху Ђинтао, Владимир Путин, Нурсултан Назарбајев и Ислам Каримов

Циљеви организације[уреди | уреди извор]

  • јачање веза између држава чланица, међусобно поверење, пријатељство и добросуседство.
  • развој мултидисциплинарне сарадње у одржавању и јачању мира, безбедности и стабилности у региону, да допринесе изградњи нове демократског, и рационалног међународног политичког и економског поретка.
  • заједнички напори у борби против тероризма, сепаратизма и екстремизма у свим њеним облицима, у борби против трговине дрогом и трговине оружјем, други транснационалних криминалних активности и илегалне миграције.
  • унапређивање делотворне регионалне сарадње у политици, трговини-економији, одбрани, спровођење закона, заштите животне средине, културе, науци, техници, образовању, енергетици, саобраћају, кредитима, финансијским и другим областима од заједничког интереса.
  • олакшица свеобухватан и уравнотежен економски раст, друштвени и културни развој у региону кроз заједничке акције на основу равноправног партнерства за одрживи побољшање животног стандарда и побољшање услова живота народа држава чланица.
  • координата приступа интеграције у светску економију.
  • промовисање људских права и основне слободе у складу са међународним обавезама држава чланица и њиховом националном законодавству.
  • одржавање и развијање односа са другим државама и међународним организацијама;
  • сарадња у спречавању међународних сукоба и њиховог мирног насиља.
  • заједничка потрага решавања проблема који се јављају у XXI веку.
Председици држава на самиту ШОС-а у Екатеринбург, Русија 2009 год.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]