Шангајска организација за сарадњу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Шангајска организација за сарадњу
Shanghai Cooperation Organisation
上海合作组织
Шанхайская организация сотрудничества
(SCO / ShOS)
SCO logo.png
Лого SCO-а
SCO (orthographic projection).svg
  чланови   посматрачи   преговарачи  кандидати за посматраче
Датум оснивања 26. април 1996.
2001. под садашњим именом
Тип Заједничка безбедносна организација
Седиште Пекинг,Кина Кина
Чланови
Службени језици кинески
руски
Генерални секретар Рашид Алимов
Веб-сајт www.sectsco.org

Шангајска организација за сарадњу (上海合作组织; трад. кин. 上海合作組織, пин. Shànghǎi Hézuò Zǔzhī; рус. Шанхайская организация сотрудничества (ШОС)) је евроазијска политичка, економска и безбедносна организација основана 2001. године у Шангају од стране лидера Кине, Казахстана, Киргистана, Русије, Таџикистана и Узбекистана. Изузев Узбекстана све остале државе су биле чланице Шангајске петорке (основане 1996.) а након пријема Узбекистана 2001. организација је добила садашње име. Индија и Пакистан придружили су се организацији 2017 године. Чланови су:

Земље посматрачи:

Земље преговарачи:

Државе које нису чланице, али подржавају организацију:Вијетнам, Лаос, Куба, Северна Кореја, Венецуела, Абхазија, Јужна Осетија.

Укупна површина земаља чланица СЦО је 30 милиона квадратних километара, односно 60% територије Евроазије. Укупан број становника у ШОС-у је 1.455 милиона милијарди људи (2007), Четврти део светске популације економије. Главни циљеви организације су:јачање стабилности и безбедности у ширем простору који окупља државе учесника, борба против тероризма, сепаратизма и екстремизма, трговине дрогом, економске сарадње, енергетског партнерства, научној и културној сарадњи.

Образовање[уреди]

У 2009, на састанку у Јекатеринбургу, шефови држава - земље чланице ШОС-а одлучили да доделе статус преговарача Шри Ланци и Белорусији.

Април 28, 2010 потписали су Меморандум о пружању Белоруски статус преговарача у ШОС-у, да озваничи овај статус за Белорусију.

7. јун 2012, лидери земаља чланица Шангајске организације за сарадњу су потписали одлуку о додели Авганистану статус посматрача у ШОС и одлуку о додели Турској статус преговарача.

Војне активности[уреди]

Током протеклих неколико година, активности организације су проширена и повећање војне сарадње, размену обавештајних података и борби против тероризма. Од почетка савеза било је бројник заједничких војних вежби. Прва од њих је одржана у 2003, са првом фазом одвија у Казахстану, а друга у Кини. Од тада Кина и Русија су се удружили за велике ратне игре у 2005 (мировној мисији 2005), 2007 и 2009, под окриљем организације за сарадњу Шангају. Више од 4.000 кинеских војника учествовао на заједничке војне вежбе у 2007 (познат као "мировне мисије 2007"), која је одржана у Цхелиабинск у близини Урала, као што је договорено у априлу 2006, на састанку министара одбране ШОС-а. Руски министар одбране Сергеј Иванов рекао је да ће вежбе бити транспарентни и отворени за медије и јавност. Након успешног завршетка Ратне игре ", руски званичници су почели да говоре о томе да би и Индија требало да уђе у такве вежбе у будућности и ШОС да преузима војну улогу. У мировној мисији 2010, спроведеној од 9-25 септембра на Матибулак полигону Казахстана, више од 5.000 особља из Кине, Русије, Казахстана, Киргистана и Таџикистана спроведе заједничко планирање и оперативне маневре. 4. јуна 2014, у главном граду Таџикистана Душанбе, идеја је доведена да споји резултат од ОДКБ. Та се идеја још увек разматра.

Председници држава у мировној мисији 2007 год. Ху Ђинтао, Владимир Путин, Нурсултан Назарбајев и Ислам Каримов

Циљеви организације[уреди]

  • јачање веза између држава чланица, међусобно поверење, пријатељство и добросуседство.
  • развој мултидисциплинарне сарадње у одржавању и јачању мира, безбедности и стабилности у региону, да допринесе изградњи нове демократског, и рационалног међународног политичког и економског поретка.
  • заједнички напори у борби против тероризма, сепаратизма и екстремизма у свим њеним облицима, у борби против трговине дрогом и трговине оружјем, други транснационалних криминалних активности и илегалне миграције.
  • унапређивање делотворне регионалне сарадње у политици, трговини-економији, одбрани, спровођење закона, заштите животне средине, културе, науци, техници, образовању, енергетици, саобраћају, кредитима, финансијским и другим областима од заједничког интереса.
  • олакшица свеобухватан и уравнотежен економски раст, друштвени и културни развој у региону кроз заједничке акције на основу равноправног партнерства за одрживи побољшање животног стандарда и побољшање услова живота народа држава чланица.
  • координата приступа интеграције у светску економију.
  • промовисање људских права и основне слободе у складу са међународним обавезама држава чланица и њиховом националном законодавству.
  • одржавање и развијање односа са другим државама и међународним организацијама;
  • сарадња у спречавању међународних сукоба и њиховог мирног насиља.
  • заједничка потрага решавања проблема који се јављају у XXI веку.
Председици држава на самиту ШОС-а у Екатеринбург, Русија 2009 год.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]