Манастир Јовање (Овчарско-кабларска клисура)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Манастир Јовање
МАНАСТИР ЈОВАЊЕ.JPG
Основни подаци
ЈурисдикцијаЕпархија жичка
Оснивање13. век
ОснивачСвети Сава
МестоОвчар Бања
Држава Србија

Манастир Јовање се налази на средини Овчарско-кабларске клисуре са леве стране језера, до кога се може доћи старим путем поред манастира Никоље.[1]

Не зна се са сигурношћу кад је и ко је саградио Јовање, према неким надгробним споменицима сматра се да је постојао и пре Косовске битке 1389. године.

Стара црква посвећена Светом Јовану Крститељу потопљена је приликом изградње хидроцентрале и језера Међувршје, 1954. године.

Према забелешкама Вука Караџића манастир Јовање је био лавра, из кога се управљало са осталим манастирима Српске Свете Горе, односно са манастирима у Овчарско-кабларској клисури.

Манастир Јовање је више пута било страдало и опустошено. У манастир Јовање 1936. године долазе монахиње из манастира калиште на Охридском језеру. Уз помоћ верног народа и домаћина монахиње су обновиле манастир Јовање, конаке и засадили воћ, и почее да збрињавају децу и остале незбринуте.

Данашњи манастир Јовање је подигнут 1957. године после изградње језера Међувршје, за време Епископа Германа. По стилу Јовањска црква је једна од најлепших у Српској Светој Гори.

У манастиру се налази чудотворна икона Мајке Божје Брзопомоћнице, коју је донео архимандрит Серафим Рус 1917. године.

Манастирска слава је Ивандан и празнује се 7. јула(27. јула по православном календару). Богослужења се врше недељом и празницима у 8 часова.

Манастир Јовање има свој метох у близини , Манастир Успење Пресвете Богородице.


Макарије Миловановић је био чувени духовник у Манастиру Јовањe од 1944. до свог упокојења у манастиру 1949.

Галерија[уреди]

Извори[уреди]

Литература[уреди]

  • „Кроз Српску Свету гору”:Овчарско-кабларски манастири/приредила Гордана Петковић, Чачак:Графика Јуреш. 2002. ISBN 978-86-83575-09-1.

Спољашње везе[уреди]