Манастир Градац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Градац
MananstirGradac.jpg

Основни подаци
Јурисдикција СПЦ
Оснивање 13. век
Оснивач Јелена Анжујска
Место Градац, Рашка
Држава Застава Србије Србија

Манастир Градац лежи на уздигнутој заравни изнад Градачке реке, на ободу шумовитих падина Голије. Удаљен је 21 km северозападно од Рашке и 12,5 km западно од Брвеника и Ибарског пута. Тачна година градње манастира није позната. Сматра се да је завршен у последњој четвртини 13. века. Задужбина је Јелене Анжујске. Грађен је у стилу Рашке школе.

Прошлост манастира[уреди]

Манастир је за време турске владавине углавном био без монаха а затим и без кровног покривача на цркви који је однет. Године 1910. је постављен заштитни кров на манастирску цркву, током 1963—1975. извршена је потпуна реконструкција главне цркве, унутрашњост храма је била у великој мери сачувана. Од 1982. је почела изградња конака и манастир је поново оживео, тадашњи игуман био је схијархимандрит Јулијан Кнежевић (1918—2001). Манастир је женски, садашња игуманија је Ефимија.

Географски положај[уреди]

Манастир Градац

За саобраћајни положај манастира од првенственог значаја је Ибарска магистрала, односно пут Београд—Краљево—Рашка—Косовска Митровица—Приштина—Скопље, од кога се код Брвеника одваја асфалтни пут и води уз долину реке Брвенице до села и манастира Градац, у дужини од око 12,5 km. Ибарска магистрала је веома значајна за овај део Србије. Она повезује северне, економски развијеније, делове Србије са југом. Од ње се код Рашке одваја пут који иде преко Новог Пазара и код Рибарића се везује за копнени део Јадранске магистрале. Код Биљановца се од Ибарске магистрале одваја регионални пут који, преко Јошаничке Бање, једним својим краком води за Копаоник (Суво Рудиште), а другим за Александровац и Крушевац.

Поред манастира пролази регионални пут Брвеник—Бисер Вода. Овај пут према западу води ка Ивањици, док се у Крушевици одваја правац према Рудном и Студеници. Село Градац је, такође, локалним путевима добро повезано са суседним селима.

Положај манастира Градац у односу на међународни пут Е-75 је нешто неповољнији. Од њега је манастир, преко Баточине, удаљен око 165 km. За саобраћајни положај манастира од значаја је и железничка пруга Београд-Краљево-Рашка-Приштина. Железничка станица постоји у насељу Брвеник и удаљена је од манастира око 14 km.

Од међународног аеродрома у Сурчину манастир је удаљен око 260 km, а од аеродрома у Нишу око 160 km.

Културне, историјске и туристичке дестинације у близини манастира[уреди]

Манастир Градац се налази у голијској туристичкој регији, а у близини је туристичког центра Копаоник (од Сувог Рудишта удаљен је око 50 km). Он представља комплементарну туристичку вредност планине Голије, а уједно представља и допуну туристичке понуде Копаоника. Близина Копаоника је значајна због тога што он у туристичкој сезони представља значајно исходиште излетника. Значајна је и близина Јошаничке Бање у односу на коју манастир Градац представља комплементарну туристичку вредност. Јошаничка Бања је удаљена од манастира око 30 km. За туристички положај манастира Градац од значаја је и његова припадност ибарској културно-туристичкој зони, у којој се осим њега налазе и манастири: Жича, Студеница, Стара Павлица, Нова Павлица и Бањска. Ту су још и тврђаве: Маглич, Брвеник и Звечан. На ову зону се наставља културно-туристичка зона долине Рашке. У њој су манастири: Сопоћани, Ђурђеви ступови и Петрова црква, стари град Рас, споменици Новог Пазара итд. То све, свакако, доприноси повољности туристичког положаја манастира Градац, поготову што су ови значајни средњовековни манастири и споменици груписани на релативно малом простору

Село Градац[уреди]

Главни чланак: Градац (Рашка)

Село Градац се простире у горњем сливу реке Брвенице која настаје управо у центру села. Површина атара села износи 2067 ha. Надморска висина се креће од 535 - 940 метара. Састоји се из три главне физиономске целине са девет мањих делова: Котраже (Радовићи и Чорбићи), Горњи Градац (Чорбићи, Главица, Мунаци и Раковићи) и Доњи Градац (Весовићи, Николићи и Чешљари). Манастир Градац се налази у Горњем Градцу (Мунаци).

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]