Овчарско-кабларска клисура

Из Википедије, слободне енциклопедије
Овчарско-кабларска клисура
Поглед са Овчара
Поглед са Овчара
Дужина 20 km
Дубина 710 m
Речна долина Западне Мораве
Насеља Овчар Бања
Државе Застава Србије Србија

Овчарско-кабларска клисура представља јединствену морфолошку целину. Удаљена је 18 km од Чачка. Усечена је између планинских масива Овчара и Каблара. Дугачка је око 20 km и одликује се стрмим странама и укљештеним меандрима Западне Мораве. Морава је преграђена бранама па су формирана два вештачка језера. Највећа дубина клисуре је 710 m. Клисура је под заштитом државе као предео изузетних одлика I категорије. О клисури се стара Туристичка организација Чачка.

У клисури се налазе две бране које праве вештачка језера и заустављају брз ток Западне Мораве. Изградњом бране „Овчар Бања“ 1951. године је створено мање вештачко језеро на уласку у клисуру, а 1954. године је изградњом бране „Међувршје“ висине 30 метара и дужине 190 метара, код истоименог села, на изласку из клисуре створено велико вештачко језеро. Оно је потопило велики део брзака у клисури, а при великом водостају је дубоко до 23 метра и дужине до 11 километара.

Клисура представља предео изванредне пејзажне разноликости, лепоте и атрактивности. Овчарско-кабларска клисура је значајна културно-историјска целина са средњовековним манастирима, подручје разноврсне флоре и фауне и особени споменик гео-наслеђа, односно значајан пример међудејства геолошких, геоморфолошких и хидролошких процеса.

У клисури се налази позната Овчар Бања и културно значајни Овчарско-кабларски манастири.

Један запис из старине[уреди]

Поглед са Овчара на клисуру

Кад се из питомога Чачка, под вече погледа к западу уз лепу Мораву, два сахата више затвара се поглед двама високим кликовима. Оба врха, врхасти Овчар с леве а зупчасти Каблар с десне стране, у модрој вечерњој светлости, стоје као огромни ступови на вратима воденим, одакле се ваља Морава, највећа српска вода“(М. Илић, 1875.)

Спољашње везе[уреди]