Манастир Свете Тројице (Овчар)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Манастир Свете Тројице (Овчар)
Manastir Trojice, manastirski kompleks.jpg
Манастирска црква
Опште информације
Место Дучаловићи
Општина Лучани
Држава  Србија
Врста споменика манастир
Време настанка 13. век
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе Краљево

Манастир Свете Тројице (Овчарски) се налази на падинама планине Овчар, у атару села Дучаловићи, на територији општине Лучани. До манастира се долази путем из Чачка ка Лучанима, кроз село Дучаловићи. Припада Епархији жичкој Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Прошлост манастира[уреди]

Сматра се да је манастир Свете Тројице настао кад и манастир Благовештење, у 13. веку. Поуздано се зна да су га градили калуђери манастира Сретење.

О њему су први писали Јоаким Вујић и Вук Ст. Караџић у својим делима у 19. веку. Први пише о терору Ћаја-паше и одвођењу робља током Другог српског устанка, као и факат да је то робље спасао, плативши оштету Милош Обреновић маја 1815. године. Вук описујући манастир, налази да је "тврђи" од Благовештења, да има кубе и да унутрашњост није "моловата" - виде се голи зидови. Око цркве је десетак конака на спрат, а има и других зграда које су у лошем стању. Такође Вук није нашао ту калуђере, јер их није било. Живела су ту два свештеника, отац и син са породицама, који су морали да иду и раде у надницу по "својој нурији" (парохији).[2]

Манастир је пострадао од воде која је извирала изнад манастира, али лоше каналисана оштетила је саму цркву и здања, јер се у порти изливала. У међуратном периоду манастир је потпадао под манастир Сретење. У запуштеној унутрашњости није било ничега.

Манастир је више пута напуштан и обнављан, да би пред Други светски рат Владика Николај Жички уз помоћ сретењског игумана Атанасија обновио манастир, међутим манастир је убрзо, 1941. године, два пута бомбардован од стране Немаца.

Манастир се коначно обнавља 1979. године. По лепоти манастир се издваја од осталих манастира. У манастиру је иконостас који је урадио Никола Марковић 1868. године. Унутра су и две вредне фреске из 17. века.

Манастирска слава је Силазак Светог Духа на Апостоле (или: духови, тројице,педесетница) празнује се педесети дан по Васкрсу. Света Литургија се служи сваке суботе, недеље и празником са почетком у 8 часова.

Манастир Свете Тројице је парохијска црква за оближња села.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Кроз Српску Свету гору”:Овчарско-кабларски манастири/приредила Гордана Петковић, Чачак:Графика Јуреш. 2002. ISBN 978-86-83575-09-1.
  2. ^ "Политика", Београд 1936. године

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]