Манастир Свете Тројице (Овчар)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Свете Тројице (Овчар)
Manastir Trojice, manastirski kompleks.jpg
Манастирска црква
Опште информације
Место Дучаловићи
Општина Лучани
Држава  Србија
Врста споменика манастир
Време настанка 13. век
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе Краљево

Манастир Свете Тројице (Овчарски) се налази на падинама планине Овчар, у атару села Дучаловићи, на територији општине Лучани. До манастира се долази путем из Чачка ка Лучанима, кроз село Дучаловићи. Припада Епархији жичкој Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Прошлост манастира[уреди]

Сматра се да је манастир Свете Тројице настао кад и манастир Благовештење, у 13. веку. Поуздано се зна да су га градили калуђери манастира Сретење.

Манастир је више пута напуштан и обнављан, да би пред Други светски рат Владика Николај Жички уз помоћ сретењског игумана Атанасија обновио манастир, међутим манастир је убрзо, 1941. године, два пута бомбардован од стране Немаца.

Манастир се коначно обнавља 1979. године. По лепоти манастир се издваја од осталих манастира. У манастиру је иконостас који је урадио Никола Марковић 1868. године. Унутра су и две вредне фреске из 17. века.

Манастирска слава је Силазак Светог Духа на Апостоле (или: духови, тројице,педесетница) празнује се педесети дан по Васкрсу. Света Литургија се служи сваке суботе, недеље и празником са почетком у 8 часова.

Манастир Свете Тројице је парохијска црква за оближња села.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. „Кроз Српску Свету гору”:Овчарско-кабларски манастири/приредила Гордана Петковић, Чачак:Графика Јуреш. 2002. ISBN 978-86-83575-09-1.

Спољашње везе[уреди]