Машан Ђуровић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Машан Ђуровић
Датум рођења 1903
Место рођења Подгорица
Црна Гора
Датум смрти 21. мај 1943.(1943-05-21) (39/40 год.)
Место смрти Златар

Машан Ђуровић (1903, Подгорица (Црна Гора) - 21. мај 1943, Златар) је био четнички капетан и војвода ибарско-сухопланински.

Биографија[уреди]

Пре рата био је капетан II кл. у резерви са службом у Рашци.

За време Априлског рата избегао у ибарском крају и окупио већу групу сељака. Придружио се војводи Кости Пећанцу и био једно време у његовом штабу. По његовим инструкцијама стварао четничке одреде у Ибарском крају, да би затим добио титулу „Војвода Сухопланински“ и био постављен за команданта Сухопланинског четничког одреда. У јулу 1941. ставља се под команду пуковника Драже Михаиловића, али се не одриче Косте Пећанца.

По завршетку немачке офанзиве у западној Србији крајем 1941. одриче се пуковника Михаиловића и поново се ставља у службу Пећанца. Тада постаје командант Ибарског четничког одреда и постаје један од „дивљих“ војвода у Србији. Поново се ставља у службу ЈВуО, али за само извесно време. Већ у јуну 1942. ухватио је једног британског капетана и предао га Немцима.[1]

Када су Немци расформирали Пећанчеве одреде у марту 1943[1], заједно са војводама Јаворским, Милојем Мојсиловићем и Ђуром Смедеревцем створио је одред „Сложна браћа“ за борбу против партизана и нелегалних четника у западној Србији.

Четници Јаворског корпуса га заробљавају марта 1943. и шаљу у Врховну команду ЈВуО на суђење. Генерал Михаиловић му поклања живот и ставља га под своју команду као једног од команданата у Јаворској бригади која треба да помогне преосталим јединицама у борби против снага НОВЈ-а. Овај договор с њим био је само кратког века, јер је већ маја 1943. напустио положаје и почео пљачкање по селима. Преки суд Јаворског корпуса га у одсуству осуђује на смрт, али извршење казне се одлаже због његовог скривања. Истог месеца га на Златару заробљавају четници Расинског корпуса и осуђују на смрт.

Војвода Машан Ђуровић је стрељан на Златару 21. маја 1943. године.

Референце[уреди]

Литература[уреди]