Мирко Кесић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
МИРКО КЕСИЋ
Mirko Kesić.jpg
Мирко Кесић
Датум рођења(1923-02-11)11. фебруар 1923.
Место рођењаМедено Поље, код Бос. Петровца
 Краљевина СХС
Датум смртиаприл 1944.(1944-04-00) (21 год.)
Место смртиБиоска, код Ужица
Србија Србија
Професијаземљорадник
Члан КПЈ одпочетка 1942.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
СлужбаНОВ и ПО Југославије
Народни херој од23. јула 1952.

Мирко Кесић – Кешо (Медено Поље, код Босанског Петровца, 11. фебруар 1923Биоска, код Ужица, април 1944), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођен је 1923. године у Меденом Пољу, Босански Петровац, у сељачкој породици. Завршио је грађанску школу, а радио је као земљорадник. Године 1941. примљен је за члана Савеза комунистичке омладине Југославије.

У јулском устанку 1941. године када је ступио у НОБ, имао је тек 18 година. Већ у самом почетку истицао се у борбама које су вођене око Босанског Петровца, Оштреља, Кључа и Кулен Вакуфа.

Почетком августа 1941. године у борби за ослобађање Крњеуше, заробио је групу непријатељских војника и тиме стекао велики углед у редовима устаника из Меденог Поља. Сличан подвиг направио је и у борби на Кључу, када се привукао непријатељској митраљеској посади, бацио на њих ручну бомбу и заплијенио митраљез.

Почетком 1942. године постао је члан Комунистичке партије Југославије.

Током 1942. истакао се у борбама око Бихаћа, а посебно у борби код Еминоваца у којој је убијено око 150 немачких војника и око 500 усташа.

У операцијама вођеним за вријеме Четврте непријатељске офанзиве, Кесић је успео да се са четом пробије кроз непријатељске редове од Санског Моста до Скендер Вакуфа и да се споји са својом бригадом.

Учествовао је у борбама које је водила Прва крајишка бригада око Прњавора, Јошавке, на планини Влашић, код Турбета, Тешња, Витеза, Прозора, Бугојна, Купреса, при упаду на аеродром Рајловац, код Какња, и остало.

Напредовао је од обичног борца, бомбаша, те потом постао омладински руководилац, замјеник и напосљетку политички комесар чете. Функција политичког комесара батаљона додијељена му је почетком 1944. године, у вријеме када се бригада нашла на територији западне Србије.

У јуришу на жељезничку станицу Биоска, Кесић је убацио ручну бомбу у бугарски бункер, уништио посаду, али је потом пао покошен ватром из сусједног упоришта.

Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 23. јула 1952. године, проглашен је за народног хероја.

Литература[уреди]

  • Народни хероји Југославије. Љубљана - Београд - Титоград: Партизанска књига - Народна књига - Побједа. 1982. 
  • Милан Инђић: „Дјеца хероји“, Дом штампе, Зеница, 1985. године