ОШ „Станислав Бинички” Јасика

С Википедије, слободне енциклопедије
Основна школе „Станислав Бинички” Јасика
Типосновна школа
ЛокацијаСтанислава Биничког бб
Град Крушевац
Држава Србија
Веб-сајтЗванични веб-сајт

ОШ „Станислав Биничкић” је једна од неколико основних школа у Граду Крушевцу. Налази се у улици Станислава Биничког бб, Јасика.[1] Школа има више подручних одјељења, школску библиотеку и школску кухињу. Школа је добила име по Станиславу Биничком.

Историјат школе[2][уреди | уреди извор]

Основна школа у Јасици отворена је 1832. године. Први учитељ у Јасици био је Стефан Поповић и школа је носила назив "Обштествена школа у Јасици, Среза Тањићског, окружја Јаодинско". Зна се, такође да је у јасичкој школи 1835/1836. било свега 10 ученика. Јасичка школска општина обухватала је од самог почетка, поред Јасике, и суседна села: Кукљин, Шанац, Срње, Велику Крушевицу и авез и у том саставу ради и данас. До 1950. године постојала су само четири разреда, односно настава се одвијала од првог до четвртог разреда. Школске 1951/1952. године школа у Јасици уписује ђаке у пети разред и постаје централна школа за подручје наведених села. Данашњи модерни изглед зграда је добила 1990. године.

Школа данас[3][уреди | уреди извор]

Школа у Јасици има 14 учионица са припремним просторијама за физику, хемију и биологију, два кабинета за ТО, кабинет информатике, фискултурну салу, библиотеку - медијатеку, наставничку зборницу, просторију за забавиште, канцеларије директора, педагога - психолога, секретара - рачуноводства, кухињу са трпезаријом и уређене спортске терене за рукомет, кошарку и одбојку. У школи има 4 одељења од 1. до 4. разреда и 12 одељења од 5. до 8. разреда. Настава је организована у две смене. Ученици у школи уче енглески и италијански језик.[4]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]