Пол Самјуелсон

С Википедије, слободне енциклопедије
Пол Самјуелсон
Paul Samuelson.jpg
Пол Самјуелсон
Датум рођења(1915-05-15)15. мај 1915.
Место рођењаГари
 САД
Датум смрти13. децембар 2009.(2009-12-13) (94 год.)
Место смртиБелмонт
 САД

Пол Самјуелсон (енгл. Paul Anthony Samuelson; Гари, 15. мај 1915Белмонт, 13. децембар 2009), амерички економиста, добитник Нобелове награде за економију.

Биографија[уреди | уреди извор]

Пол Самјуелсон рођен је 15. маја 1915. године. Дипломирао је на Чикашком универзитету, докторирао на Харварду 1941. године. Углавном је радио на МИТ-у, а био је и гостујући професор на Њујоршком универзитету.

Дао је фундаменталне доприносе у бројним областима теоријске економије, као што су потрошачка теорија, економика благостања, спољна трговина, финансијска теорија, општа и динамичка равнотежа, теорија капитала, макроекономија. Сматран је највећим економски теоретичарем друге половине XX века.

Прво важно дело је Основи економске анализе (Foundations of Economic Analysis, 1947), у коме је реформулисао класичну економску теорију на модеран, математички начин. Његов уџбеник Економија: уводна анализа (Economics: An introductory analysis, 1948), са више издања, представња најпопуларнији уџбеник свих времена.

Нобелову награду за економију добио је 1970. године, чиме је постао први Американац који је из области економије добио ту престижну награду. Из образложења: 'Опште говорећи, Самјуелсонов допринос био је да је, више него иједан савремени економиста, допринео подизању аналитичког и методолошког нивоа економске науке. Он је једноставно поново написао знатне делове економске теорије. Он је такође показао фундаментално јединство како проблема, тако и аналитичких техника у економији, делимично кроз систематску примену метода максимизације за широки скуп проблема'.

Био је економски саветник Џона Ф. Кенедија. Био је отац шесторо деце који су му подарили петнаесторо унучади.

Пол Самјуелсон умро је 13. децембар 2009. у свом дому у Белмонту у Масачусетсу у 94. години.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]