Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Србије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Србије
Скраћени назив:
СУБНОР Србије

Subnor.jpg
Знак СУБНОР-а Србије


Застава СУБНOР-а Србије.png
Застава СУБНОР-а Србије
Мото Смрт фашизму — слобода народу
Оснивање 9. мај 1948.
Метод деловања Удружење грађана
Локација  Србија
Седиште Савски трг број 9/IV, 11000.
 Београд
Tелефон:
011/264-3651
mail:
info@subnor.org.rs
Подручје деловања Друштвено-политичка организација
Службени језици Српски
Председник Душан Чукић
Генерални секретар Милош Богићевић
Веб-сајт www.subnor.org.rs
Друштвено-политичке организације
СФР Југославије
GRB JUGOSLAVIJE.svg

Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Србије (скраћено: СУБНОР Србије) је друштвено-политичка и антифашистичка организација у Републици Србији која окупља бивше борце и учеснике Народноослободилачког рата (НОР-а), од 1941. до 1945. године, ратне војне инвалиде, потомаке учесника и поштоваоце НОР-а. Такође ова организација се бави очувањем тековина НОР-а, као и материјалним обезбеђењем бивших учесника, посебно инвалида, као и њихових породица.

Деловање[уреди]

Основан је 1948. године и у периоду до 2006. године организација је деловала у оквиру Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата Југославије (Србије и Црне Горе), самостална је од 2006. године након проглашења независности Црне Горе. У периоду до 1990. године, током постојања Социјалистичке Републике Србије, СУБНОР је био једна од неколико постојећих друштвено-политичка организација у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији.

Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Србије обележава значајне датуме и има чланове активна војна лица, ратне ветеране и њихове потомке из ослобдилачких Балкански ратова, Првог светског рата, Другог светског рата, грађанског рата у СФРЈ од 1991 до 1992 године. припаднике Југословенске народне армије (ЈНА) и НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године припаднике Војске Југославије (Војске Србије и Црне Горе).

Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Србије данас броји око 130.000 активних чланова удружења [1], СУБНОР Србије је нестраначка организација која има чланове из свих политичких странака у Републици Србији који признају антифашистичка залагања СУБНОР-а Србије. Највише чланова СУБНОР Србије има из Социјалистичке партије Србије, Покрета социјалиста, комунистичких политичких странака/организација и других левичарских политичких странака/удружења.

СУБНОР Србије је пуноправни међународни члан Светске федерације бивших бораца (РМАС), Међународне организације покрета отпора (Р1В) и сарађује са организацијама ратних ветерана у четрдесетак земаља. Сваке године СУБНОР Србије одржава свечане академије, посебно у већим градовима, уз учешће бораца и грађана, пријатеља и симпатизера НОБ–а. Оштро се противила рехабилитацији Драгољуба Михаиловића који је рехабилитован 2015. године.[2] Такође се противи рехабилитацијама Милана Недића, Димитрија Љотића, Драгог Јовановића, Косте Пећанца, Косте Мушицког, Миодрага Дамјановића и других квислинга из Другог светског рата који су осуђени за сарадњу са окупационим властима у Србији и Југославији. Такође противи се свакој врсти ревизије историје НОР-а и ревизије лика и дела Јосипа Броза Тита као и самоуправног социјализма (комунизма) у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији.

Председници СУБНОР Србије[уреди]

У периоду од 1948. до данас функција председника Главног одбора, односно Републичког одбора СУБНОР-а вршили су:

Химна СУБНОР-а Србије „Kуд народна војска прође”[уреди]

Kуд народна војска прође
срећна ће се,
срећна ће се земља зват.

Ајд у борбу и ви стари
где су ваши,
где су ваши синови.

Да се борба и пре сврши
да нестану,
да нестану фашисти.

Републику ми хоћемо
за њу смо се,
за њу смо се борили.

Републико мајко наша
ми смо твоји,
ми смо твоји синови!

Галерија[уреди]

Извори[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]