Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Србије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Србије
Скраћени назив:
СУБНОР Србије
Subnor.jpg
Знак СУБНОР-а Србије
Застава СУБНOР-а Србије.png
Застава СУБНОР-а Србије
Мото Смрт фашизму — слобода народу
Оснивање 9. мај 1948.
Метод деловања Удружење грађана
Локација  Србија
Седиште Савски трг број 9/IV, 11000.
 Београд
Tелефон:
011/264-3651
mail:
info@subnor.org.rs
Подручје деловања Друштвено-политичка организација
Службени језици Српски
Председник Душан Чукић
Генерални секретар Милош Богићевић
Веб-сајт www.subnor.org.rs
Друштвено-политичке организације
СФР Југославије
Emblem of SFR Yugoslavia.svg
Неусвојени грб Републике Србије из 1993. године, креиран је без религијских обележја са елеметима грба СРЈ. Грб је био предложен од стране СУБНОР

Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Србије (скраћено: СУБНОР Србије) је друштвено-политичка и антифашистичка организација у Републици Србији која окупља бивше борце и учеснике Народноослободилачког рата (НОР-а), од 1941. до 1945. године, ратне војне инвалиде, потомаке учесника и поштоваоце НОР-а. Такође ова организација се бави очувањем тековина НОР-а, као и материјалним обезбеђењем бивших учесника, посебно инвалида, као и њихових породица.

Деловање[уреди]

Основан је 1948. године и у периоду до 2006. године организација је деловала у оквиру Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата Југославије (Србије и Црне Горе), самостална је од 2006. године након проглашења независности Црне Горе. У периоду до 1990. године, током постојања Социјалистичке Републике Србије, СУБНОР је био једна од неколико постојећих друштвено-политичка организација у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији.

Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Србије обележава значајне датуме и има чланове активна војна лица, ратне ветеране и њихове потомке из ослобдилачких Балкански ратова, Првог светског рата, Другог светског рата, грађанског рата у СФРЈ од 1991 до 1992 године. припаднике Југословенске народне армије (ЈНА) и НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године припаднике Војске Југославије (Војске Србије и Црне Горе).

Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Србије данас броји око 130.000 активних чланова удружења [1], СУБНОР Србије је нестраначка организација која има чланове из свих политичких странака у Републици Србији који признају антифашистичка залагања СУБНОР-а Србије.

СУБНОР Србије је пуноправни међународни члан Светске федерације бивших бораца (РМАС), Међународне организације покрета отпора (Р1В) и сарађује са организацијама ратних ветерана у четрдесетак земаља. Сваке године СУБНОР Србије одржава свечане академије, посебно у већим градовима, уз учешће бораца и грађана, пријатеља и симпатизера НОБ–а. Оштро се противила рехабилитацији Драгољуба Михаиловића који је рехабилитован 2015. године.[2] Такође се противи рехабилитацијама Милана Недића, Димитрија Љотића, Драгог Јовановића, Косте Пећанца, Косте Мушицког, Миодрага Дамјановића и других квислинга/колаборациониста из Другог светског рата који су осуђени за сарадњу са окупационим властима у Србији и Југославији. Такође противи се свакој врсти ревизије историје НОР-а и ревизије лика и дела Јосипа Броза Тита као и самоуправног социјализма (комунизма) у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији.

Председници СУБНОР Србије[уреди]

У периоду од 1948. до данас функција председника Главног одбора, односно Републичког одбора СУБНОР-а вршили су:

Химна СУБНОР-а Србије „Kуд народна војска прође”[уреди]

Kуд народна војска прође
срећна ће се,
срећна ће се земља зват.

Ајд у борбу и ви стари
где су ваши,
где су ваши синови.

Да се борба и пре сврши
да нестану,
да нестану фашисти.

Републику ми хоћемо
за њу смо се,
за њу смо се борили.

Републико мајко наша
ми смо твоји,
ми смо твоји синови!

Галерија[уреди]

Извори[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]