Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Србије

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Србије
Скраћени назив:
СУБНОР Србије
Subnor.jpg
Знак СУБНОР-а Србије
Застава СУБНOР-а Србије.png
Застава СУБНОР-а Србије
МотоПартизан сам, тим се дичим...
Датум оснивања9. мај 1948.
Метод деловањаУдружење грађана
Локација Србија
СедиштеСавски трг број 9/IV, 11000.
 Београд
Телефон:
011/6643-775
Fax:
011/6645-929
mail:
info@subnor.org.rs
Подручје деловањаДруштвено-политичка организација
Службени језициСрпски
ПредседникВидосав Ковачевић
Заменик председникаБора Ерцеговац
Генерални секретарМилош Богићевић
Веб-сајтwww.subnor.org.rs
Друштвено-политичке организације
СФР Југославије
Emblem of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia.svg

Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Србије (скраћено: СУБНОР Србије) је друштвено-политичка и антифашистичка организација у Републици Србији која окупља бивше борце и учеснике Народноослободилачког рата (НОР-а), од 1941. до 1945. године, ратне војне инвалиде, потомаке учесника и поштоваоце НОР-а. Такође ова организација се бави очувањем тековина НОР-а, као и материјалним обезбеђењем бивших учесника, посебно инвалида, као и њихових породица.

О организацији[уреди | уреди извор]

Основан је 1948. године и у периоду до 2006. године организација је деловала у оквиру Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата Југославије (Србије и Црне Горе), самостална је од 2006. године након проглашења независности Црне Горе. У периоду до 1990. године, током постојања Социјалистичке Републике Србије, СУБНОР је био једна од неколико постојећих друштвено-политичка организација у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији.

Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Србије обележава значајне датуме и има чланове активна војна лица, ратне ветеране и њихове потомке из ослобдилачких Балкански ратова, Првог светског рата, Другог светског рата, грађанског рата у СФРЈ од 1991 до 1992 године. припаднике Југословенске народне армије (ЈНА) и припаднике Војске Југославије (Војске Србије и Црне Горе) који су борили против Агресије НАТО-а на Савезну Републику Југославију 1999. године.

Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Србије данас броји око 135.000 активних чланова удружења [1], СУБНОР Србије је нестраначка организација која има чланове из свих политичких странака у Републици Србији који признају антифашистичка залагања СУБНОР-а Србије.

СУБНОР Србије је пуноправни међународни члан Светске федерације бивших бораца (РМАС), Међународне организације покрета отпора (Р1В) и сарађује са организацијама ратних ветерана у четрдесетак земаља. Сваке године СУБНОР Србије одржава свечане академије, посебно у већим градовима, уз учешће бораца и грађана, пријатеља и симпатизера НОБ–а.

Деловање[уреди | уреди извор]

СУБНОР се оштро против и рехабилитацији квислинга и колаборациониста из Другог светског рата који су осуђени за сарадњу са окупационим властима у Србији и Југославији. Такође противи се свакој врсти ревизије историје и поништавања улоге и значаја победничке антихитеровске коалиције и оживљавања неофашизма.

Председници СУБНОР Србије[уреди | уреди извор]

У периоду од 1948. до данас функција председника Главног одбора, односно Републичког одбора СУБНОР-а вршили су:

Награде и признања[уреди | уреди извор]

СУБНОР Србије је председник Републике Србије 2018. године одликовао Сретењским орденом поводом седам деценија постојања и очувања антифашизма. Влада Републике Србије је, преко надлежног Министарства, СУБНОР Србије наградила 2016. године Златном плакетом Српски ратник за успешно представљање Републике Србије на међународним антифашистичкимфорумима и манифестацијама.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]