Уставни оквир за привремену самоуправу

С Википедије, слободне енциклопедије

Привремене институције самоуправе
алб. Institucionet e Përkohshme të Vetëqeverisjes
Преглед
Успостављена15. мај 2001.
ДржаваСрбија
Веб-сајтАрхивирани веб-сајт

Уставни оквир за привремену самоуправу (енгл. Constitutional Framework for Provisional Self-Government) је акт УНМИК-а од 15. маја 2001. године о устројству привремених институција самоуправе на подручју Косова и Метохије.[1]

Народна скупштина Србије је на доношење тог акта одговорила усвајањем "Декларације о стању на Косову и Метохији, обавезама међународне заједнице и Владе Републике Србије", која је донета 7. јуна 2001. године.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Ханс Хекеруп, шеф УНМИК-а који је 2001. године прогласио Уставни оквир

Након усвајања Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација (1999), подручје Аутономне Покрајине Косова и Метохије стављено је под управу Привремене административне мисије Уједињених нација на Косову (УНМИК).

Резолуција 1244 дефинисала је Косово као део територије Савезне Републике Југославије, која је 2003. године трансформисана у Државну заједницу Србије и Црне Горе, а чији је континуитет 2006. године наследила Република Србија. Већ почетком 2001. године, Влада СРЈ је формирала Савезни комитет за Косово и Метохију, а потом је ради успостављања непосредне комуникације са УНМИК-ом у Приштини отворено и представништво Савезног комитета.

Крајем 1999. године УНМИК је успоставио Заједничку привремену административну структуру (ЗПАС), а потом је 15. маја 2001. године прогласио Уставни оквир за привремену самоуправу. Тим документом су на подручју Косова и Метохије успостављене привремене институције самоуправе (ПИС).

Одлуком УНМИК-а од 4. октобра 2007. године донета је Уредба о изменама и допунама Уставног оквира за привремену самоуправу, која се односила на права мањинских заједица.[3]

Посланици албанске народности у Скупштини (ПИС) једнострано су 17. фебруара 2008. године прогласили независност "Републике Косово",[а] а потом је 15. јуна исте године усвојен и Устав Републике Косово, чиме је албанска страна престала да примењује првобитни Уставни оквир из 2001. године.

Одредбе Уставног оквира[уреди | уреди извор]

Уставним оквиром за привремену самоуправу прописано је оснивање привремених институција самоуправе:

  • Председник Косова (једини орган ПИС у чијем се званичном називу помиње Косово);
  • Скупштина, коју би чинило 120 посланика, од којих је 10 мандата било намењено за Србе и 10 за друге етничке мањине;
  • Влада, са председником Владе кога именује Председник и одобрава Скупштина;
  • Судови, односно правосудни систем чији састав именује шеф УНМИК-а са листе коју је усвојила Скупштина након што је предложи Судски и Тужилачки савет.

Спровођење[уреди | уреди извор]

На основу Уставног оквира из 2001. године одржана су три изборна циклуса за привремене институције самоуправе:

Види још[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Република Косово (алб. Republika e Kosovës) једнострано је проглашена држава на територији Републике Србије, противно Уставу Србије и Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Према Резолуцији 1244, цела територија Косова и Метохије, правно гледано, налази се у саставу Србије док не буде постигнуто коначно решење. Србија не признаје једнострано отцепљење, по међународном праву, њене територије, прецизније аутономне покрајине под привременом управом Уједињених нација (УНМИК). Влада са седиштем у Приштини има дефакто власт над већином територије, док поједине структуре Србије функционишу на северу и у српским енклавама.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]