Резолуција Савета безбедности ОУН 1244

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Резолуција
Савета безбедности ОУН
бр. 1244
Serbia Map including with de facto regime.png
Косово и Метохија на мапи Србије
Датум 10. јун 1999.
Заседање бр. 4.011
Код S/RES/1244 (Документ)
Дневни ред Ситуација на Косову и Метохији
Преглед гласања
За: 14
Против: Нико
Уздржавно: 1
Резултат усвојена
Састав Савета безбедности
Сталне чланице
Изабране чланице

Резолуција Савета безбедности Организације уједињених нација 1244, краће Резолуција 1244, резолуција је усвојена 10. јуна 1999. године, одмах после рата на Косову и Метохији, како би се обезбедио основ за стварање послератне управе и евентуално одређивање будућег политичког статуса Космета.

Садржај[уреди]

У првом ставу Резолуције се позива на сврху и начела Повеље Организације уједињених нација и првенствену одговорност Савета безбедности уједињених нација за очување међународног мира и безбедности. У другом ставу Резолуција 1244 се позива на раније резолуције Савета безбедности и то: Резолуцију бр. 1160 од 31. марта 1998. године; Резолуцију бр. 1199 од 23. септембра 1998. године; Резолуцију бр. 1203 од 24. октобра 1998 и Резолуцију бр. 1239 од 14. маја 1999. године којима се Савезној Републици Југославији признају пуни суверенитет и територијални интегритет рачунајући и Аутономну покрајину Косово и Метохију.

Главни циљеви Резолуције 1244 су:

  • Смештање Косова и Метохије под привремену управу Организације уједињених нација (тренутно ту дужност обавља Привремена административна мисија ОУН на Космету, УНМИК), док је Србији остављена могућност да врати своје институције када се за то буду стекли услови.
  • Овлашћене мировне снаге предвођене НАТО-ом (КФОР);
  • Управљање УНМИК-а да успостави привремене институције локалне самоуправе на Космету;
  • Реафирмисање територијалног интегритета Савезне Републике Југославије (нпр, Космет би остао део СРЈ, чија је Србија сада призната земља континуитета (између СРЈ, односно ДЗ Србија и Црна Гора и Републике Србије постоји знак једнакости);
  • Овлашћивање ОУН да покрене политички процес како би се установио будући статус Космета (овај процес је почео крајем 2005).

У резолуцији исто тако стоји да ће одређеном броју српског особља бити дозвољено да се врате и да одржавају присуство на:

  1. српским историјским локалитетима
  2. граничним прелазима
Kosovo and Metohija in Serbia.svg
Овај чланак је дио серије о
политичком систему Косова и Метохије
Шаблон:Политички систем Србије

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Радови везани за чланак Резолуција Савета безбедности ОУН 1244 на Викизворнику
Wikinews favicon.svg Вести везане за чланак Резолуција Савета безбедности ОУН 1244 на Викивестима