Мејо (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са County Mayo)
Мејо
County Mayo / Contae Mhaigh Eo
Положај
ПокрајинаКонот
Админ. центарКаслбар
Површина5.586 km2
Становништво2011.
 — број ст.130.552
 — густина ст.23,37 ст./km2
Регистарске таблицеMO
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Мејо (енгл. County Mayo, ир. Contae Mhaigh Eo) је један од 32 историјска округа на острву Ирској, смештен у његовом северозападном делу, у покрајини Конот.

Данас је округ Слајго један од 26 званичних округа Републике Ирске, као основних управних јединица у држави. Седиште округа је град Каслбар, а важан је и град Балина.

Положај и границе округа[уреди | уреди извор]

Округ Мејо се налази у северозападном делу ирског острва и Републике Ирске и граничи се са:

Природни услови[уреди | уреди извор]

Мејо је по пространству један од највећих ирских округа - заузима 3. место међу 32 округа. У оквиру округа налази се и највеће ирско острво, Ахилско острво.

Рељеф: Већи део округа Мејо је подручје састављено од долина и брдских крајева. Јужни део округа је са бољим земљиштем, па је са развијеном пољопривредом, док је северни са лошим земљиштем, и махом под мочварама. Крајњи југозапад је планински и стрмовит и ту се налази највиши врх у округу - Муилри, висок 814 м.

Клима Клима у округу Мејо је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Округ Мејо је богат водама. Округ има дугу обалу ка Атлантику на западу и северу. Од речних токова позната је река Мој. У округу постоји и низ језера, од којих су највећа и познатија језера Маск и Лин. На северу округа има много мочвара.

Становништво[уреди | уреди извор]

Град Каслбар, седиште округа

По подацима са Пописа 2011. године на подручју округа Мејо живело је преко 130 хиљада становника, већином етничких Ираца. Ово је чак 3 пута мање него на Попису 1841. године, пре Ирске глади и великог исељавања Ираца у Америку. Међутим, последње три деценије број становника округа расте по стопи од приближно 1% годишње.

Густина насељености - Округ Мејо има густину насељености од око 23 ст./км², што је 2,5 пута од државног просека (око 60 ст./км²). Јужни део округа је боље насељен него северни део.

Језик: Око 9% окружног становништва насељава тзв. Подручја ирског језика, где је једино ирски језик у званичној употреби. У остатку округа се равноправно користе енглески и ирски језик.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]