Виклоу (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са County Wicklow)
Виклоу
County Wicklow / Contae Chill Mhantáin
{{{caption1}}}
Положај
ПокрајинаЛенстер
Админ. центарВиклоу
Површина2.024 km2
Становништво2011.
 — број ст.136.448
 — густина ст.67,42 ст./km2
Регистарске таблицеWW
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Виклоу (енгл. County Wicklow, ир. Contae Chill Mhantáin) је један од 32 историјска округа на острву Ирској, смештен у његовом источном делу, у покрајини Ленстер.

Данас је округ Виклоу један од 26 званичних округа Републике Ирске, као основних управних јединица у држави. Седиште округа је истоимени град Виклоу. Међутим, Виклоу није највећи град у округу - већи градови Бреј, Грејстонс и Арклоу.

Положај и границе округа[уреди | уреди извор]

Округ Виклоу се налази у источном делу ирског острва и Републике Ирске и граничи се са:

Природни услови[уреди | уреди извор]

Виклоу је по пространству један од средњих ирских округа - заузима 17. место међу 32 округа.

Рељеф: У оквиру округа Виклоу разликују се две целине. Источни део ј приобални, нижи, у виду омањих равница и ниских побрђа до 20 метара надморске висине. Западни део је изразито планине и ту су смештене Виклоу планине, најпространије планинско подручје у држави, висине до 925 метара н.в.

Клима Клима у округу Виклоуу је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Округ Виклоу има дугу обалу на истоку ка Ирском мору. Обала је са много песковитих плажа. Најважније реке у округу су Лифи, Вертри и Авока. У округу постоји и низ малих, али прилично бројних језера, смештених у планинском подручју.

Становништво[уреди | уреди извор]

Град Виклоу, седиште округа

По подацима са Пописа 2011. године на подручју округа Виклоу живело је преко 135 хиљада становника, већином етничких Ираца. Ово је за 10% више него на Попису 1841. године, пре Ирске глади и великог исељавања Ираца у Америку. Међутим, последње три деценије број становника округа расте по изузетној стопи од близу 2% годишње.

Густина насељености - Округ Виклоу има густину насељености од око 67 ст./км², што је нешто више од државног просека (око 60 ст./км²). Источни, приобални део округа је је много боље насељен него западно планинско подручје, које је у неким деловима готово пусто.

Језик: У целом округу се равноправно користе енглески и ирски језик.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]