Македонски авио-транспорт

С Википедије, слободне енциклопедије
Македонски авиотранспорт
IATA ICAO Ознака
IN MAK MAKAVIO
Основана1994.
ЧвориштеАеродром Скопље
Фокус градовиАеродром Охрид
Флота0
Дестинације0
СедиштеСкопље,  Северна Македонија
Кључне личностиЗлатко Петровски
Веб-сајтwww.mat.com.mk

Македонски авиотранспорт (МАТ) (мкд. Македонски Авиотранспорт (МАТ)) је била национална и највећа авио-компанија у Северној Македонији са седиштем у Скопљу. Бивши хаб авио-компаније се налазио на аеродрому Скопље и обављала је неколико летова са аеродрома Охрид. Од априла месеца 2009. МАТ не саобраћа са својим авионима. Дана 1. септембра 2009. године, Македонски Директорат цивилног ваздухопловства је избрисала задњи регистровани МАТ-ов авион, Боинг 737-500, из регистра авиона те земље.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

МАТ је основан 16. јануара 1994. године. После 6 месеци, тачније 23. јуна 1994. године, авио-компанија је обавила свој први лет на релацији СкопљеЦирих авионом Боинг 737-200. До 2000. године, ЈАТ, који је до тада био национална авио-компанија СР Југославије (касније је променио име у Јат ервејз и постао национална авио-компанија Србије) је одржавао авионе, планирао дестинације и изнамиљивао МАТ-у два авиона типа Боинг 737-300 са пилотима и посадом. ЈАТ је после продао део акција МАТ-a. У 2005. години везе између МАТ-a и ЈАТ-a су прекинуте када је ЈАТ преузео један од изнајмљених авиона који се затекао на тадашњем аеродрому Београд, а разлог је био, како је речено, тај што је МАТ дуговао ЈАТ-у неколико милиона америчких долара. МАТ је после вратио и другу изнајмљену летелицу.

Губитком авиона у лето 2005. године, МАТ је изнајмио авионе од авио-компанија са седиштима на Балкану. У априлу 2006. године купили су свој први авион.

Године 2000. Влада Македоније потписала је уговор са МАТ-ом који је МАТ-у дао статус националног авио-превозника за следећих 10 година.

Током 2009. године, МАТ је дао отказ уговора о раду чак 70 од 180 запослених у компанији у покушају да уштеди.

Преговорима у Скопљу, са српском авио-компанијом Јат ервејз о стратешком партнерству и уласку Јат ервејза у власнички удео МАТ су почели дана 20. марта 2009. године. Осим договорене комерцијалне сарадње на највишем нивоу, разматрана је и могућност техничког одржавања МАТ-ових авиона у Јат Техници. Истовремено су комисије сачињене од експерата две авио-компаније израдили предлог о проценту власничког удела Јата у МАТ. Основ за договор две стране су пронашле у реалном дуговању МАТ-а према Јату у вредности од 10 милиона долара. На овај начин Јат постаје акционар македонског партнера.[2]

Редовне линије[уреди | уреди извор]

Некада је МАТ саобраћала до следећих дестинације:

Флота[уреди | уреди извор]

Крајем августа 2009. године, флота МАТ-а се састојала од следећих авиона:

Флота МАТ Македонски Авио-транспорт
Тип Укупно Седишта Белешке
Бомбардије КРЏ-900 1 86 Z3-AAG
Боинг 737-500 1 126 Z3-AAH

Раније управљени авиони[уреди | уреди извор]

Македонски Авио-транспорт је некада саобраћала своје летове са следећим авионима:

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Mat airways or aeromak Приступљено 19. 5. 2015.
  2. ^ jat.com[мртва веза] Приступљено 19. 5. 2015.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]