OPEK

Из Википедије, слободне енциклопедије
Logo

OPEK (engl. OPEC, Organization of the Petroleum Exporting Countries) je skraćenica za organizaciju zemalja izvoznica nafte.

Ova multinacionalna organizacija je osnovana 1960. godine u Bagdadu, da bi koordinirala proizvodnju i izvoz nafte među svojim članicama. Sedište organizacije je u Beču.

Istorija[уреди]

Centar organizacije u Beču

1950[уреди]

U periodu posle 1950. godine, proizvodnja nafte je bila veća od potražnje i zbog toga je došlo do pada cena nafte na svetskom tržištu. Zbog toga je i došlo do formiranja OPEK-a. Zemlje koje su želele da se pridruže OPEK-u nacionalizovale su svoje rafinerije i naftne kompanije što je dovelo do kontrole proizvodnje i do bogaćenja zemalja izvoznica nafte.

1970[уреди]

U periodu oko 1970. godine, došlo je do smanjenja proizvodnje nafte u ne-OPEK zemljama, što je dovelo do povećanja cena nafte od strane OPEK organizacije.

Danas OPEK zemlje podmiruju oko dve petine svetske potrošnje nafte i poseduju oko tri četvrtine poznatih svetskih rezervi.

Članice[уреди]

Zemlje OPEK-a

OPEK ima dvanaest zemalja članica:

Dve zemlje su se pridružile OPEK-u, a kasnije ga i napustile; Ekvador se pridružio 1973, a napustio 1992. godine i Gabon se pridružio 1975, a napustio 1994. godine. Oktobra 2007. godine, Ekvador je obnovio članstvo u OPEK-u.

Spoljašnje veze[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]