Драган Ђилас — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 25: Ред 25:


Говори [[енглески језик]] и отац је двеју кћерки, Софије и Јоване.<ref name="ds"/> Није у сродству са некадашњим [[СФРЈ|југословенским]] политичарем и [[дисидент]]ом [[Милован Ђилас|Милованом Ђиласом]]<ref>[http://www.danas.co.yu/20040930/dijalog1.html ''„Директор за народ“'' (''Данас'' од 30.09.2004)]</ref>.
Говори [[енглески језик]] и отац је двеју кћерки, Софије и Јоване.<ref name="ds"/> Није у сродству са некадашњим [[СФРЈ|југословенским]] политичарем и [[дисидент]]ом [[Милован Ђилас|Милованом Ђиласом]]<ref>[http://www.danas.co.yu/20040930/dijalog1.html ''„Директор за народ“'' (''Данас'' од 30.09.2004)]</ref>.

Изабран је за личност године [[2010]]. у избору [[Време (недељник)|недељника „Време“]].


==Политика==
==Политика==

Верзија на датум 30. децембар 2010. у 06:00

Драган Ђилас
Датотека:Dragan Djilas.jpg
Драган Ђилас
Пуно имеДраган Ђилас
Датум рођења(1967-02-22)22. фебруар 1967.(57 год.)
Место рођењаБеоградСрбија

Драган Ђилас (Београд, 22. фебруар 1967.) је градоначелник Београда, српски политичар и пословни човек, потпредседник Демократске странке.

Биографија

Драган Ђилас је завршио основну школу и гимназију у Београду, а затим и Машински факултет Универзитета у Београду, смер ваздухопловство[1].

Један је од оснивача „Радија Б92“ 1989. године, где је једно време радио као уредник информативног програма[1].

Говори енглески језик и отац је двеју кћерки, Софије и Јоване.[1] Није у сродству са некадашњим југословенским политичарем и дисидентом Милованом Ђиласом[2].

Изабран је за личност године 2010. у избору недељника „Време“.

Политика

Ђилас се још у младости бавио политиком као део опозиције Слободана Милошевића и био један од предводника студентских протеста 1991-1992. године, као студент-проректор[1]. У протестима је учествовао и 1996. и 2000. године.

Од 2004. године Ђилас је члан Демократске странке, а касније и члан Извршног и Главног одбора те странке. У том периоду, све до 2007. године, обављао је функцију директора Народне канцеларије председника републике.

У Другој влади Војислава Коштунице је, од маја 2007. до јула 2008, био министар без портфеља задужен за спровођење Националног инвестиционог плана[1].

На скупштини Демократске странке 18. фебруара 2006. године је изабран за члана Председништва ДС за београдски регион, а у јуну 2006. за председника Градског одбора Демократске странке на територији Београда.

Дана 19. августа 2008. године изабран је за градоначелника Београда.[3]

Ванполитичко деловање

Драган Ђилас је оснивач и председник невладине хуманитарне организацијеНаша Србија[1] која се бави бригом о деци која су остала без једног или оба родитеља у ратовима 1990их на простору бивше Југославије.

У пословним круговима Ђилас је познат као сувласник компаније „Мултиком“[1], једне од водећих на пољу медијског пословања на територији бивше Југославије.

Контроверзе

За време предизборне кампање уочи парламентарних и локалних избора у Србији у мају 2008. године, чести су били наводи странака супарничких Демократској странци и појединих дневних листова да Драган Ђилас поседује велико лично богатство и да постоји сумња да се у личном богаћењу користио својим политичким положајем. Тако, званичници СРС и ДСС-НС су често постављали питање порекла његове имовине[4] а званичници ЛДП су уз његово име додавали надимак „Тајкун“[4] тврдећи истовремено да је Ђилас сувласник дневног листа „Прес“ у којим објављује неистините податке на штету ЛДП.[4] Међутим, када су се у априлу широм Београда појавили графити „ЂИЛАС ТАЈКУН“, званичници ЛДП су демантовали било какву умешаност и указали да неко покушава да им то „подметне“.[4] До данас (август 2008) није откривен идентитет аутора графита иако су из полиције долазиле изјаве да се ради на проналажењу криваца[4].

У дневном листу „Курир“ су у истом периоду, у више наврата, навођене вишемилионске бројке Ђиласових прихода[5][6][7]. Навођено је, такође, у истом листу, да је његово богатство почело нагло да расте од тренутка кад је ступио на функцију директора Народне канцеларије председника републике[5] и да је уз помоћ компаније „Мултиком“, чији је сувласник од 50%, 2007. године стекао монопол над медијским тржиштем те да контролише закуп времена на телевизијама са националном фреквенцијом и закуп простора на регионалним телевизијама и у штампаним медијима.[5]

Сам Ђилас је тврдио да су за исписивање графита одговорни „прави тајкуни“ који су тесно сарађивали са претходним властима, „износили паре на Кипар“ и учествовали у бројним приватизацијама а он „није радио ништа од тога и зато није тајкун“[4].

Референце


као вршилац дужности градоначелника градоначелник Београда
19.8.2008. — данас
-

Спољашње везе