Иследник (роман)

С Википедије, слободне енциклопедије

Иследник
Насловна страна првог издања
Настанак и садржај
АуторДраган Великић
ЗемљаСрбија
Језиксрпски језик
Жанр / врста делароман
Издавање
Датум2015.

Иследник је роман српског књижевника Драгана Великића из 2015. године. Роман приповеда о средовечном писцу и његовим покушајима да реконструише, расветли и разуме живот своје недавно преминуле мајке. Радња се одиграва на просторима Србије, Хрватске и Мађарске, односно у средњоевропском миљеу познатим из Великићевих претходних књижевних остварења

Књижевна критика је топло дочекала роман. У књижевном приказу за недељник Време Теофил Панчић га је сумирао речима: Иследник је узбудљив, моћан роман књижевне и животне дозрелости.[1] Срђан Тешин, у приказу објављеном у Недељнику, хвалио је композицију дела, истичући да нема читаоца који неће себе уткати у овај роман, јер „Иследник“ говори о ономе о чему бисмо радије ћутали.[2] Књига је награђена Кочићевим пером, Златним сунцокретом, као и НИН-овом наградом за најбољи роман из 2015, са образложењем жирија да је „Иследник” сугестивна и слојевито исприповедана прича о условљености појединца сложеним егзистенцијалним околностима на које се не може рационално утицати.[3] Ово је Великићева друга Нин-ова награда (Прву је добио за „Руски прозор“ 2007) и тиме је постао, након Добрице Ћосића и Живојина Павловића, трећи књижевник коме је награда додељена двапут.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Теофил Панчић: Књига страха и заборава, Време, 11. 6. 2015. (Приступљено: 18. 1. 2016)
  2. ^ Срђан Тешин: Драган Великић: Иследник Архивирано на сајту Wayback Machine (25. август 2021), Недељник, 2. 7. 2015. (Приступљено: 18. 1. 2016)
  3. ^ Марина Вулићевић: Драган Великић по други пут лауреат НИН-ове награде, Политика, 2. 7. 2015. (Приступљено: 18. 1. 2016)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]