Линкин парк

Из Википедије, слободне енциклопедије
лого Линкин Парка
Linkin Park @ Sonisphere.jpg
Подаци
Место САД
Жанр Рок, Ну метал, Репкор
Активни период 1996 - до данас
Издавачка кућа Warner Bros.
Machine Shop
Чланови
Честер Бенингтон
Мајк Шинода
Бред Делсон
Дејв „Феникс“ Фарел
Џо Хан
Роб Бурдон

Линкин Парк (енгл. Linkin Park) је рок састав из Агоура Хилса, Калифорнија. Од настанка 1996. године до данас продали су више од четрдесет милиона копија албума и освојили два Гремија. Са њиховим првим студијсим албумом, Хибрид Теори (Hybrid Theory), постигли су светску славу. Њихов следећи студијски албум, Метеора, наставио је њихов успех.

Познати су и по неколико сарадњи, највише са репером Џеј-Зијем у њиховим заједничким албуму Collision Course, и сарадњи са мноштвом уметника на Reanimation-у. Албум је био међу најпродаванијима са близу 625.000 копија у првој недељи, што је други најпродаванији албум те године.

Историја састава[уреди]

Ране године (1996-2000)[уреди]

Првобитна група се је састојала од три добра средњошколска пријатеља. Темељ Линин Парку су поставили Мајк Шинода (Mike Shinoda), Бред Делсон (Brad Delson) и Роб Боурдон (Rob Bourdon). Након завршетка средње школе, своје музичко интресовање су узели за озбиљно, саставу су се придружили Џо Хан (Joe Hahn), Дејв „Феникс“ Фарел (Dave "Phoenix" Farrell) и Марк Вејкфилд (Mark Wakefield) и назвали њихову групу Xero. Будући да нису имали довољно новца, почели су да снимају и продуцирају песме у Шинодином студију у спаваћој соби 1996. Тензије и фрустрације су повећане након њиховог неуспелог покушаја да нађу издавача за њихов албум. Неуспех је натерао Веикфилда, до тада певача у групи, да напусти састав и потражи други посао. Касније је Фарел такође напустио групу али се је касније вратио.

Требало им је релативно доста времена да нађу Веикфилдову замену, што су успели када је Xero ангажовао певача из Аризоне Честера Бенингтона (Chester Bennington). Џеф Блу (Jeff Blue), заменик председника Зомба Мјузика (Zomba Music) предложио Бенингтона бенду марта 1999. Бенингтон је раније радио у бенду који се је звао Греј Дејз (Grey Daze), постао је избор међу кандидатима због његовог јединсвеног и снажног певачког стила. Новонастала певачка хемија између Шиноде и Бенингтона помогла је повратку бенда и подстакла их да раде на новом материјалу. Успон бенда је дошао до врха са променом имена; од Хибрид Теори (Hybrid Theory), бенд је променио име у Линкин Парк, у част Линколн Парка (Lincoln Park) у Санта Моници. Упркос несугласица због промене имена, бенд је још увек покушавао да пронађе издавача. Након бројних одбијања од стране неколико водећих издавачких кућа, Линкин Парк се је обратио Џефу Блуу за помоћ. Након неуспешних покушаја да издају албум за Варнер Брос. Рекордс (Warner Bros. Records), Џеф Блу је као заменик председника у овој компанији, помогао бенду да потпише уговор са њом 1999. године. Одвојено од Варнер Брос. Рекордса, бенд издаје албум Hybrid Theory.

Пробој на тржишу: Hybrid Theory (2000-2002)[уреди]

Линкин парк је објавио албум Hybrid Theory октобра 2000. Албум је уредио и дотерао музички продуцент Дон Гилмор. Hybrid Theory је био добро прихваћен од стране публике; продато је више од 4,8 милиона копија у првој години, стекао је статус најпродаванијег албума у 2001. години, а у исто време синглови као на пример Crawling и One Step Closer били су у врху топ-листа рок радио-станица током те године. Поред тога, други синглови са албума појавили су се у филму Дракула 2000, Мали Ники и Valentine. Hybrid Theory је такође био номинован за три награде Греми: награду за најбољег новајлију, најбољи рок албум и за најбољу хард рок песму (за Crawling). МТВ им је такође доделио награду за Најбољи рок музички видео и Најбољу режију видеа песме In the End. Поред ових награда, Hybrid Theory је бенду донео светску славу.

За ово време, Линкин парк је учествовао на бројним турнејама и концертима укључујући Ozzfest, турнеју Family Values и KROQ Almost Acoustic Christmas. Бенд је такође кренуо на своју сопствену турнеју Projekt Revolution, у којој су учествовали и други познати уметници као Cypress Hill, Adema и Snoop Dogg. У току тих година Линкин парк је одржао око 320 концерта. Искуство и извођење овог бенда документовано је на њиховом првом ДВД-у Frat Party at the Pankake Festival, који је одржан новембра 2001. године. Са повратком бившег басисте Дејва Фарела почели су да раде на ремиксу албума, који је назван Reanimation, у који су укључени радови са албума Hybrid Theory и Hybrid Theory EP. Албум Reanimation је издат 30. јула 2002. године. На њему су радили Black Thought, Џонатан Дејвис, Арон Луис и многи други. Reanimation је био на другом месту листе Billboard 200, и продат је у више од 270.000 примерака у првој недељи.`

Наставак успеха: Метеора (2002-2004)[уреди]

Настављајући успех албума Hybrid Theory и Reanimation, Линкин парк је имао значајну турнеју у САД-у. Бенд је почео да ради на новом материјалу, проводећи у студију све слободно време на турнеји. Бенд је објавио да ради на новом албуму у децембру 2002. године. Обелоданили су и то да је њихов рад инспирисан стеновитим регионом Метеора у Грчкој, који је имао велики број манастира. Метеора је требао да буде мешавина ну метала и репа са доста новина, укључујући коришћење шакухачи (јапанска фрула направљена од бамбуса) и других инструмената. Други албум Линкин парка је изашао 25. марта 2003. и одмах је стекао светску популарност.

Метеора је продат у више од 800.000 примерака у првој недељи, и био је нејпродаванији албум у то време. Музички спотови су урађени за синглове Somewhere I Belong, Breaking the Habit, Faint и Numb, што је допринело великој медијсој пажњи. Најзад Метеора је продат у око 3 милиона копија до октобра 2003. Велики успех албума навео је бенд да крене у још једну турнеју Projekt Revolution, у којој су учествовали други бендови и уметници укључујући Mudvayne, Blindside, и Xzibita. Поред тога, Металика, позната хеви метал група, позвала је Линкин парк да свирају на Summer Sanitarium Tour 2003, на којој су учествовали добро познате групе као Limp Bizkit, Mudvayne и Deftones. Линкин парк је издао албум и ДВД, назван Live in Texas, на коме су се налазили наступи током турнеје по Тексасу. Ране 2004. Линкин парк је започео турнеју названу Meteora World Tour, подпомогнутим бендовима Hoobastank, P.O.D, Story of the Year и другим.

Метеора је такође бенду донела додатне награде и славу. Бенд је освојио награду МТВ-а за најбољи рок музички видео (Somewhere I Belong), и награду публике (Breaking the Habit). Линкин парк је такође примио признање од Radio Music Awards за уметника године и за песму године (Numb) током 2004. године. Иако Метеора није постигао исти успех као Hybrid Theory, био је трећи најпродаванији албум у Америци током 2003. године. Бенд је почетак 2004. провео на турнејама по свету, прво са трећом турнејом Projekt Revolution, а касније на неколико концерта по Европи.

Споредни пројекти и хуманитарни рад (2004-2006)[уреди]

Бенингтон се појављује у име бенда на МТВ концерту Помоћ Азији

Следећи успех Метеоре бенд је одложио рад на следећем студијском албуму на неколико година. Уместо тога, Линкин парк је наставио турнеју и учествовао у многим споредним пројектима. Бенингтон се је појавио на DJ Lethal’s State of the Art и радио са Dead By Sunrise, у исто време Шинода је радио са Depeche Mode. Бенд је почео сарадњу са Џеј-Зијем 2004. на новом ремикс албуму названом Collision Course. Албум је био сачињен од помешаних текстова и музике са пређашњих албума Линкин парка и Џеј-Зија. Албум се је појавио у новембру 2004. Шинода је такође формирао нови бенд, Fort Minor, као споредни пројекат. Уз Џеј-Зијеву помоћ бенд је издао свој први албум, The Rising Tied, који је добио одобрење од стране критике. Однос са Warner Bros. Records-ом се брзо погоршавао због неповерења и финансија. Након месеци неслагања бенд је коначно постигао договор децембра 2005.

Учествовали су на многобројним добродворним догађајима. Линкин парк је дао новац за помоћ жртвама урагана Чарли 2004., а касније и урагана Катрин 2005. Такође су учествовали у добротворним концертима Music for Relief за додатан новац потребан за помоћ жртвама цунамија 2004. Ипак, најважнијије је учешће бенда на добротворним концертима Live 8. Упоредо, заједно са Џеј-Зијом одржали су концерте Live 8 у Филаделфији, Пенсилванији и у свету. Бенд ће се касније опет удружити Џеј-Зијем на додели Гремија 2006. током које ће извести Numb/Encore, за коју добијају Греми за најбољу реп/певачку сарадњу. Касније ће учествовати на 2006 Summer Sonic музичком фестивалу, са Металиком у Јапану.

Обнова: Minutes to Midnight (2006-данас)[уреди]

Линкин парк током турнеје 2007.

Линкин парк се вратио у студио да снима нови материјал 2006. За продукцију албума изабрали су познатог продуцрнта Рика Рубина. Упркос плановима околности су их натерале да одложе завршетак рада на албуму до 2007. године. Снимили су од тридесет до педесет песама у августу 2006. кад је Шинода изјавио да је пола посла око албума урађено. Бенингтон је касније изјавио да ће се албум разликовати од досадашњег ну метал звука. Warner Bros. Records је званично објавио да ће се трећи студиски албум Линкин парка звати Minutes to Midnight и да ће се у САД појавити 15. маја 2007. Након четрнаест месеци рада на албуму, бенд је од предвиђених седамнаест песама уклонио пет. Minutes to Midnight је продат у више од 600.000 копија у првој недељи, чинећи га најпродаванијим албумом текуће године. Албум је такође у врху листе Billboard Charts.

Први сингл са албума, What I've Done је изашао 2. априла, а касније премијерно приказан на МТВ-у и Fuse-у у истој недеље. Публика је одлично прихватила сингл. Достигавши на листу Billboard Hot 100 неколико дана након издавања, касније је био у врху песама на Billboard's Modern Rock Tracks и листи Mainstream Rock Tracks. Bleed It Out је други сингл са албума Minutes to Midnight и изашао је 20. августа 2007. Shadow of the Day, трећи сингл је планиран да изађе у Уједињеном Краљевству 8. октобра, а у САД 16. октобра.

Линкин парк је учествовао на Live Earth Japan 7. јуна 2007. Бенд је недавно завршио четврту турнеју Projekt Revolution.


A Thousand Suns (2008-2011)[уреди]

У Мају 2009, Линкин парк је најавио да ради на њиховом четвртом албуму, који је планиран за 2010. Бенингтон је рекао медијима да ће се Рик Рабин вратити да направи нови албум. Бенд је касније открио да ће се албум звати A Thousand Suns (хиљаду сунаца ).

Радећи на новом албуму, Линкин парк је заједно са легендом филмске музике Ханс Зимером правио музику за филм Трансформерс 3: Освета пораженог (Transformers: Revenge of the Fallen). Бенд је објавио сингл под називом New Divide (нова подела).

Стил[уреди]

Фарел (напред) и Хан (иза), са концерта уживо у Стокхолму, Шведска

И Hybrid Theory и Метеора су испреплетени ну металом и реп рок звуком са утицајем индустријског рока, synth рока, електронске музике и РнБ са употребом програмирања и синтисајзера.

У албуму Minutes to Midnight бенд је експериментисао са својим старим звуком и разноликим жанровима и стиловима, Los Angeles Times га је упоредио са радом групе U-2. У њему само две песме укључују реповање. То је њихов први албум у којем се користи соло гитара и певање Шиноде, али мање од реповања.

Коришћење два различита вокала је постала битна карактеристика њихове музике. Честер Бенингтон је познат по режању и вриштању, вокалу уобичајном за метал, али у исто време користи и веома мелодично певање, док је Мајк Шинода емси и репер у групи. Мајкл пева главни део песама In Between, Hands Held High и No Roads Left. И Мајк и Честер су међу сто "Heavy Metal's All-Time Top 100 Vocalists"

Чланови Бенда[уреди]

Тренутни[уреди]

Бивши[уреди]

Привремени[уреди]

 • Кајл Чристенер - бас-гитара (1998-1999) привремено мењао Феникса
 • Скот Козиол - бас-гитара (1999-2001) привремени басиста на албуму Hybrid Theory

Дискографија[уреди]

Албуми ЕПови[уреди]

 • Xero Sampler Tape (1997)
 • Hybrid Theory EP (1999)
 • Hybrid Theory (2000)
 • Reanimation (2002)
 • Meteora (2003)
 • Collision Course (2004)
 • Minutes to Midnight (2007)
 • A Thousand Suns (2010)
 • Living Things (2012)

Видеографија[уреди]

ДВД/ВХС[уреди]

 • Frat Party at the Pankake Festival (2002)
 • The Making of Meteora (Limited Release) (2003)
 • Live in Texas (2003)
 • Breaking the Habit (2004)
 • Collision Course (2004)
 • Minutes to Midnight (Limited Release) (2007)
 • Road to Rvolution: Live at Milton Keynes (2008)

Спољашње везе[уреди]

Линкин парк
Честер Бенингтон - Роб Бурдон - Бред Делсон - Дејв Фарел - Џо Хан - Мајк Шинода
Дискографија
Албуми и ЕП-ови: Hybrid Theory - Hybrid Theory EP - LP Underground 2.0 EP - In the End EP - LP Underground 3.0 EP - LP Underground 4.0 EP - Collision Course EP - LP Underground 5.0 EP - Reanimation - Meteora
Синглови: "One Step Closer" - "Crawling"00 - "Papercut" - "In the End" - "Points of Authority" - "It's Goin' Down" - "Pts.of.Athrty" - "Somewhere I Belong" - "Faint" - "Numb" - "From the Inside" - "Lying from You" - "Breaking the Habit" - "Enjoy the Silence (Reinterpreted)" - "Numb/Encore"
ДВД-ови: Frat Party at the Pankake Festival - Live in Texas - Breaking the Habit
Сродни чланци
Fort Minor - Snow White Tan