Мајиш

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мајиш,
мађ. Majs
[[Слика:|центар|90п]]
грб насеља
Држава Застава Мађарске Мађарска
Регион Јужна прекодунавска регија
Покрајина/жупанија Барања (жупанија)
Котар Мохач
статус насеља насељено место
Положај 45° 54′ 30″ СГШ
18° 36′ 05″ ИГД
Површина 50,92 km²
Надморска висина {{{надм_висина}}} m
Демографија
 - број становника
 - густина

1095
34,15 ст./km²
Поштански код 7783
Позивни телефонски број 69
Интернет страница {{{страница}}}
Градоначелник
Hungary micro-regions.png
Green pog.svg

Мајиш

Мајиш на мапи Мађарске

Мајиш (мађ. Majs) је село у близини Мохача, у Барањској жупанија у републици Мађарској. По последњем попису из 2001. године село има 1095 становника.

Географске одлике[уреди]

Мајиш се налази у јужној Мађарској, у историјској области Барања. Село је смештено у средишњој Барањи и удаљено је од ободних река, Дунава и Драве. Насеље је положено на месту где равница прелази у прва побрђа (100 метара надморске висине). Величина сеоског атара је 32,06 km².

За време Аустроугарске село се налазило на важном путу ПечујСомбор, који је повезивао ова некадашња седишта жупанија, Барањске и Бач-Бодрошке. После поделе Барање на два дела — данас мађарски (северни, већи) и југословенски (јужни, мањи), Мајиш се нашао у сасвим другачијем, неповољнијем положају. Нова граница између Републике Мађарске и Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, нашла се на пар километара од насеља.

Село је познато по важности за српску мањину у Мађарској, некада веома бројну у селу, а данас једва присутну (око 1% становништва, односно десетак особа по попису). У селу постоји Српска православна црква, као сведок некадашњег просперитета месних Срба.

Историја[уреди]

Српска црква у Мајишу
Wiki letter w.svg Овај чланак, или један његов део, треба још да се прошири.
Погледајте страну за разговор за разлог. Када се побољшавање заврши, можете склонити ово обавештење.

Срби су у насељу присутни још од средњег века, али је њихов број посебно нарастао после Велике сеобе. После Првог светског рата већи део српског становништва се иселио у српске делове новоформиране Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Мајиш и њему блиска насеља са срспким становништвом су посебно осетили ово исељавање, будући да је оно снажно захватило српско становништво у деловима поред нове границе и близу матице (мађарска Барања и околина Сегедина и Баје).

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Мајиш