Радан

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Радан планина)


Координате: 43° 00′ 12" СГШ, 21° 29′ 48" ИГД

Радан планина
Радан
Радан
Надморска висина 1409 м Шопот
Државе Застава Србије Србија
Радан на мапи Србије

Радан планина се налази на југу Србије, у општинама Лебане, Бојник, Медвеђа, Куршумлија и Прокупље и заузима површину од 466 km2. Налази се између реке Топлице на северу и Јабланице на југу.

Карактеристике[уреди]

Припада Родопским планинама, а налази се управо на месту где се Динариди сучељавају са Родопима. Највиши врх је Шопот на 1409m нмв. На нешто нижем ,Петровом врху (Велики Петровац)око 1150 - мнв ,налази се на заравни врха ,црква Светог Петра.[1][2] Смештена је југозападно од Прокупља односно западно од Лебана и Медвеђе. На обронцима планине налазе се:

Њену геолошку основу чине силикатне стене из палеозоика са кристаластим шкриљцима. У југозападном делу Радан планине (Мајдан планина) налази се рудник Леце, у истоименом месту. У састав Радан планине налази се Арбанашке планине, Мајдан планина, Петрова гора-Радан[9]. Окружена је венцем планина који чине: Пасјача, Видојевица, Ргајска планина, Соколовица, које је штите од хладних и влажних струја са северне и западне стране. На истоку и југу се отвара у Пусторечку котлину и са те стране је изложена јаком сунчевом загревању, што за последицу има топлију и блажу климу. То је произвело својеврстан феномен, јер се тзв. храстов вегетациони појас са класичних 700m подигао на 800m - 900m нмв. Захваљујући топлијој клими на Радан планини је опстало неколико ендемских и реликтних биљних врста, међу којима су најзначајнији остаци прашуме из доба терцијара. Испод самог врха Радана ,извире Пуста река. На источним обронцима планине у подручју под називом Рипивода налази се истоимени водопад Рипивода ,са падом од 40 м.[10][11]

Историја[уреди]

Занимљивости[уреди]

  • Сматра се да су на овој планини до 1960. године постојали примерци старе Српске расе паса - Српски мастиф или „Душанов мастиф“.
  • Од строго заштићених дивљих врста, на подручју Радана налази се укупно око 20 врста биљака (укључујући и гљиве, лишајеве и маховине) и око 95 врста животиња, највише птица (око 50 врста), затим сисара (око 20 врста, укључујући слепе мишеве), риба (2 врсте), гмизаваца и водоземаца (8 врста) и инсеката (око 15 врста).

Од заштићених дивљих врста, на подручју Плана налази се око 80 заштићених врста биљака и преко 100 заштићених врста животиња, највише птица, инсеката и сисара.[13]

Галерија слика[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]