Пређи на садржај

Бобошево

Координате: 42° 09′ 00″ С; 23° 01′ 01″ И / 42.15° С; 23.017° И / 42.15; 23.017
С Википедије, слободне енциклопедије
Бобошево
буг. Бобошево
Поглед на Бобошево
Грб
Административни подаци
Држава Бугарска
ОбластЋустендилска област
Становништво
Становништво
 — 1.370 (2.010 )
 — густина60 ст./km2
Географске карактеристике
Координате42° 09′ 00″ С; 23° 01′ 01″ И / 42.15° С; 23.017° И / 42.15; 23.017
Апс. висина386 m
Површина22,93 km2
Бобошево на карти Бугарске
Бобошево
Бобошево
Бобошево на карти Бугарске
Веб-сајт
www.boboshevo.eu

Бобошево (буг. Бобошево) град је у Републици Бугарској, у западном делу земље, седиште истоимене општине Бобошево у оквиру Ћустендилске области.

Географија[уреди | уреди извор]

Положај: Бобошево се налази у западном делу Бугарске. Од престонице Софије град је удаљен 80 km јужно, а од обласног средишта, Ђустендила град је удаљен 40 km југоисточно.

Рељеф: Област Бобошева се налази у области Горње Струме, на око 400 m надморске висине. Околина града је изразито планинска (планина Влахина) и под шумама.

Клима: Клима у Бобошеву је континентална.

Воде: Близу Бобошева протиче река Струма, а јужно од града у њу се улива ена значајна притока река Џерман.

Историја[уреди | уреди извор]

Област Бобошева је првобитно било насељено Трачанима, а после њих овом облашћу владају стари Рим и Византија. Јужни Словени ово подручје насељавају у 7. веку. Од 9. века до 1395. г. област је била у саставу средњовековне Бугарске.

Крајем 14. века област Бобошева је пала под власт Османлија, који владају облашћу 5 векова.

Године 1878. град је постао део савремене бугарске државе. Насеље постоје убрзо средиште окупљања за села у околини, са више јавних установа и трговиштем.

Срби у Бобошеву[уреди | уреди извор]

У месту Бобошеву у Окружју Дубничком живели су одувек Срби. Мудру српску књигу коју је уредио "нишевачки" (Ниш) учитељ Атанасије Петровић, купило је 1858. године много Срба из Бобошева (20). Скупљач претплате у том месту био је тамошњи "славјански" (српски) учитељ Никола П. Филиповић. Окупио је српски учитељ следеће пренумеранте: "благородни председатељ (кнез) Бобошева" и владички епитроп Миленко Хаџи П. Николић за сина Димитрију, "високопреподобни" свештеник и иконом из Скита Св. Димитрија Христифор Хилендарац, "преподобни инок" Матеј Рилец, Величко Димитрије, Димитрије Слатинец, Николај Стојчевић школски епитроп, Мито Ђорђевић црквени епитроп, Василиј Димијановић црквени епитроп, Димитриј Јовановић коџабашија, Христа Ђорђевић за сина Сотира, ученик Костадин Наковић, Михаил Стојановић чохаџија "тетивенец", Јован Стојановић бојаџија за сина Костадина, Стојца Ценов за сина Јанићију, Георгије Димитријевић за сина Николу, Христа Ангеловић ћурчија, Захарија Богдановић ћурчија и Анастас Стојановић ћурчија.[1]

Становништво[уреди | уреди извор]

Демографија

По проценама из 2010. г. Бобошево је имало око 1.400 ст. Огромна већина градског становништва су етнички Бугари. Остатак су махом Роми. Последњих деценија град губи становништво због удаљености од главних токова развоја у земљи.

Претежан вероисповест месног становништва је православна.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Атанасије Петровић: "Пресад мудрости", Београд 1858. године

Спољашње везе[уреди | уреди извор]