Велики тетреб

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Велики тетреб
Tetrao urogallus Richard Bartz.jpg
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Врста:
T. urogallus
Биномијално име
Tetrao urogallus
Western Capercaillie Tetrao urogallus distribution map.png
Западни опсег[2]
Western Capercaillie Tetrao urogallus distribution in Europe map.png
Дистрибуција у Европи[2]
Велики тетреб

Велики тетреб (Tetrao urogallus) је шумска птица која припада роду кока (Phasianidae) и представља изузетно угрожену врсту у Србији. Становник је високих, густих, четинарских или мешовитих шума, које се обично налазе изнад 1200м надморске висине. Дужина његовог тела, код највећих примерака износи до 110цм, укључујући и реп и кљун. Мужјак је знатно крупнији и јачи од женке. Перје на телу је тамно сиве до тамно браон боје, док на грудима преовладава тамно зелена боја. Посебно занимљив украс његовог тела јесте реп, који се веома лепо приказује у свадбеним играма.[3][4]

Парење[уреди]

Парење великог тетреба почиње у априлу и траје око 20 дана. У периоду парења мужјаци се беспоштедно боре да освоје женку. Већ у зору мужјак почиње своју „свадбену песму“ , налик на брушење косе у којој изражава љубавни занос.

Распрострањеност[уреди]

Некада је био бројан и веома распростањен у планинским подручијима Србије (Шар планина,Стара планина,Златар,Тара,Златибор, Голија и Копаоник). Према подацима из 2003.године, процењује да се највећи број великих тетреба у Србији налази на Косову и Метохији.

Угрожавање[уреди]

Фактори који утичу на нагло опадање бројности ове врсте и нестајања са појединих локалитета су интезивна сеча шума, изградња шумских саобраћајница, прекомеран лов, узнемиравање излетника, велики шумски пожари, као и природни непријатељи као што су сове ушаре, сиве вране, свраке, лисица куна, јазавац и јежеви. Услед мале бројности и високог степена угрожености, велики тетреб је у Србији проглашен за природну реткост и заштићен је трајном забраном лова.

Референце[уреди]

  1. ^ BirdLife International (2012). Tetrao urogallus. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 26. 11. 2013. 
  2. 2,0 2,1 BirdLife International and NatureServe (2014) Bird Species Distribution Maps of the World. 2012. Tetrao urogallus. In: IUCN 2014. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. http://www.iucnredlist.org. Downloaded on 02 June 2015.
  3. ^ О великом тетребу
  4. ^ О великом тетребу

Спољашње везе[уреди]