Дворац Карачони у Новом Милошеву

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Дворац Карачони у Новом Милошеву
Novo Miloševo, Karačonji Castle.jpg
Дворац Карачони у Новом Милошеву
Опште информације
МестоНово Милошево
ОпштинаНови Бечеј
Држава Србија
Време настанка1857.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеЗрењанин
АдресаТрг др Зорана Ђинђића 1 23000
Званични веб-сајт

Дворац Карачони у Новом Милошеву је саграђен 1857. године у Беодри (данас спојено са Новим Милошевом) и убраја се у споменике културе од великог значаја.

На свом имању дворац је саградио Лајош Карачони као репрезентативну резиденцијалну грађевину која својом просторном диспозицијом, волуменом и архитектонским решењем заузима доминантан положај у пространом парку. Подигнута у класицистичком стилу издужене је правоугаоне основе и има приземље и спрат. На средишњем делу фасаде се налази наглашен дубоки трем, а на угловима симетрично плитки ризалити који завршавају тимпанонима. Средишњи трем у приземном делу носе ступци правоугаоног пресека, а на спратном делу коринтски стубови са архитравом, голим фризом и троугаоним тимпаноном. Прозори су смештени у пољима између пиластера који у приземном делу имају јонске капителе и полукружне степенасте фронтоне, а на спратном коринтске капителе. [1]

Фотографија Дворца крајем 19. века

У непосредној околини дворца, у склопу имања, налазе се помоћни економски објекти: коњушнице, магацини, штале и одељења за послугу, који заједно са главном зградом дворца чине архитектонски и стилски јединствен и добро усклађен комплекс.

Конзерваторски радови рађени су 1980, 1985. и 1991. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]