Зграда Гимназије „Урош Предић”

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Гимназије „Урош Предић”
Зграда Гимназије „Урош Предић”
Опште информације
МестоПанчево
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанка1888.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Зграда Гимназије „Урош Предић” се налази у Панчеву, подигнута је 1888. године и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Као прва и једина панчевачка гимназија већ више од сто година даје значајан допринос развоју културе и образовања у овој средини. Међу њеним ђацима били су Урош Предић, Михајло Пупин, а једно време у њој је као професор службовао Милош Црњански. Зграда гимназије се састоји од два објекта - зграде гимназије и зграде фискултурне сале, која је њен саставни део.

Зграда гимназије[уреди | уреди извор]

Зграда гимназије је спратна грађевина и састоји се од три истурена блока повезана у дубини подужим делом. Зидана је опеком, са сводном конструкцијом у ходницима и архитравном у осталим просторијама. Дрвена кровна конструкција има декоративне избачене тавњаче. Главна улична фасада хоризонтално је рашчлањена соклом, подпрозорним и надпрозорним венцима и венцом између приземља и спрата, који је најизраженији. У погледу стилских карактеристика, у основној концепцији и декоративној обради, поседује елементе класицизма.

Зграда фискултурне сале[уреди | уреди извор]

Зграда фискултурне сале је правоугаоне основе, зидане у опеци, са двоводним кровом, једноставних фасада, без декорације. Поред архитектонских вредности изражених у стилским карактеристикама и доследно спроведеној просторној организацији, подређеној јасно дефинисаној намени, споменик културе има и изузетне културно-историјске вредности.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Зграда Гимназије „Урош Предић. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Архивирано из оригинала 11. 07. 2020. г. Приступљено 9. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]