Зграда у Димитрија Туцовића 2 у Панчеву

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Зграда у Димитрија Туцовића 2 у Панчеву
Pančevo Dimitrija Tucovića 2 4.jpg
Зграда у Димитрија Туцовића 2 у Панчеву
Опште информације
МестоПанчево
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанка1885.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеПанчево
АдресаЖарка Зрењанина 17 13000

Зграда у Димитрија Туцовића 2 у Панчеву је подигнута у периоду од 1885. до 1888. године и има статус споменика културе од великог значаја.

Зграду је саградила српска Црквена општина, док је наредне 1886. године, уз њу је саграђен Светосавски дом који се састојао од свечане дворане. Првобитно је у згради била смештена библиотека Црквене општине и Црквено певачко друштво, док су локали у приземљу имали трговачку намену. Једно време служила је за смештај Студентског дома.

Грађена је као угаони спратни објекат са основом у облику латиничног слова „L“. На обе фасаде прозори спратног дела полукружно се завршавају, уоквирени су пиластрима, а надпрозорници су на конзолама. На зарубљеном углу објекта, изнад улаза, налази се еркер. На фасади из улице Д. Туцовића налази се капија са колским пролазом и улаз у свечану салу Светосавског дома са надстрешницом од кованог гвожђа. У свечаној сали таваницу и бочне сводове осликао је 1886. године бечки сликар Едуард Клајн.

Конзерваторски радови изведени су 1977, 1982. и 20022004. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.