Кућа Дуде Бошковића

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа Дуде Бошковића
Кућа Дуде Бошковића
Опште информације
МестоПанчево
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанкадруга половина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Кућа Дуде Бошковића у Панчеву, подигнута је у другој половини 19. века и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Кућа је била власништво познатног панчевачког адвоката Дуде Бошковића и у њој се налазила његова канцеларија. Зграда је спратни објекат са подрумом и таваном, атријумског типа, са затвореним правоугаоним двориштем. Дуж већег спратног дела фасаде из дворишта пружа се комуникациони балкон. На источној страни балкон прераста у веранду. Балконска ограда је од ливеног гвожђа и декоративно је обрађена. Обрада уличне фасаде изведена је у стилу класицизма.

Поред архитектонско-стилских и историјских вредности, као вредан пример градске куће стамбене намене, овај споменик културе има и значајне амбијенталне вредности. Налази се у непосредној близини Успенске цркве и саставни је део градитељског наслеђа које чини приступ цркви и доприноси валоризацији историјског језгра града.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Кућа Дуде Бошковића”. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Архивирано из оригинала 13. 07. 2020. г. Приступљено 13. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]