Црква Светог Преображења у Добрици

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светог Преображења у Добрици
Dobrica, Orthodox Church.jpg
Црква Светог Преображења у Добрици
Опште информације
МестоДобрица
ОпштинаАлибунар
Држава Србија
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеПанчево
АдресаЖарка Зрењанина 17 13000

Црква Светог Преображења у Добрици, на северном ободу Делиблатске пешчаре, у општини Алибунар, убраја се у споменике културе од великог значаја.

Црква у Добрици припада Епархији банатској српске православне цркве, а у основи је једнобродна грађевина са звоником на западној страни, складних архитектонских облика, која се од сродних грађевина издваја се по богатим плиткорељефним класицистичким мотивима. Иконостас је обновљен средином 19. века, када су изведени резбарија и позлата, рад сликара Матеја Петровића и Арсе Стакића, златара из Новог Сада.

Иконе је сликао Константин Данил од 1852. до 1855. године а приписане су му и две иконе над певницама. Иконостас у Добрици не спада у његова најзначајнија дела црквеног сликарства, попут панчевачког или темишварског иконостаса, али, и поред тога, његово дело у Добрици представља вредан уметнички допринос. Целивајуће иконе радили су Данилови ученици Лазар Николић и Марко Завишић, највероватније истовремено кад је сликан и иконостас. Олтарски простор је 1807. године украшен зидним сликама Ненада Ђуркина.

У храму се чувају старе царске двери, слаб зографски рад друге половине 18. века.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.