Земља (географски појам)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Земља (држава))
Disambig.svg
Друга значења су пописана у страници Земља (вишезначна одредница).

Земља је територијална област правно идентификована као посебан ентитет у политичкој географији.[2] У колоквијалном српском језику, овај термин се често користи као синоним за државу, мада ријеч земља (као територијална област) има много шире значење од ријечи држава. Под појмом земље се најчешће, али не и увијек, подразумијева суверена територија једне државе, која се асоцира са том државом, народом или владом.[3]

Етимологија појма и релације са другим сличним појмовима[уреди]

У српском језику, ријеч земља има више значења: планета Земља, земља као држава, земља као копно, земља као тло итд. У политичкој географији, термин земља се користи за посебно дефинисане територијалне области.

Територијална област је географски појам који (географски) обухвата земљиште већег пространства које чини извјесну цјелину у погледу рељефа, климе, хидрографије, тла, биљног покривача, као и елемената друштвено-географске средине.[4] Област може бити и административно-територијални појам. У таквој подјели државне територије, област представља управну или самоуправну јединицу која обухвата територију знатно већу од општине, среза и округа.[4]

Земља је територијална област са посебним географским, климатским, националним, културним, историјским или политичким границама, које је одвајају од остатка региона. То је дио земљине површине (површине планете Земље) са посебним карактеристикама у односу на било коју другу одређену област на планети.

Земља није исто што и сама територија. Територија је дио површине са дефинисаним границама. Територијом првенствено називамо земљишни простор у надлежности неке државе [4] или друге административно-територијалне јединице која исту има у свом саставу. Државна територија или територија државе (као један од обиљежја државе) је један дио свијета под јурисдикцијом неке државе.

Земља може имати и национални суверенитет или бити под суверенитетом друге државе (колонија, територија под старатељством, окупирана територија и друго).[5] Због ове чињенице, у многим језицима, па и код нас, ријечи земља и држава имају слично значење, па се често ријеч земља користи као синоним за државу.[6][7][8] Наравно, разлика постоји. Појам држава се углавном користи да означи политички карактер земље.

Међутим, појам земља има шире географско, културно-историјско, друштвено-економско значење, а не искључиво само политичко значење. Самим тим земља обухвата концепте који дефинишу карактеристике локалне националне заједнице (менталитет, обичаје, језик итд). Тако да под појмом земља, осим суверених држава обухватамо и спорне државе, несуверене земље, националне територије, историјске (бивше) државе и друго.

Кориштење појма[уреди]

Земља је географски и/или политички термин, који се односи на територијалну област. То је област правно идентификована као посебан ентитет у политичкој географији.[9] По свом правно-политичком облику земља може бити: [10][11][12][13]

 1. независна суверена држава;
 2. окупирана или самопроглашена спорна држава;
 3. несуверена територија;
 4. конститутивни ентитет;
 5. географски, историјски или културолошки ентитет

Модерне међународно прихваћене правне дефиниције потичу још од Лиге народа из 1937. коју су касније потврдиле и Уједињене нације 1945. године.

Земља као суверена држава[уреди]

Vista-xmag.png За више информација видети Суверена држава и Списак суверених држава

Понекад, ријеч земља се користи искључиво да означи суверену државу.[14][15] У том случају, под појмом земље се подразумијева суверена територија једне државе, која се поистовјећује са том државом, народом или владом. Међутим, иако у политичкој географији и уопштено у свјетској геополитици постоје критеријуми за утврђивање и држава и зависних територија, ипак не постоји и политичка усаглашеност око броја истих. Оно око чега се слажу сви географи и политолози је да све земље чланице Уједињених нација [16][17][18] можемо сврстати у ову групу, а њих је 193 (нпр. Србија, Аустрија, Бразил, Русија итд). Уз њих, у ову групу се најчешће убрајају и земље посматрачи Уједињених нација, а то су Ватикан и Држава Палестина.

Земља као спорна (непризната) држава[уреди]

Vista-xmag.png За више информација видети Непризната држава и Списак непризнатих држава

Осим за суверене и међународно признате државе, појам земље понекад користимо и за друге територије које су окупиране од стране друге државе (нпр. Појас Газе, Острва Спретли) [19] или је њихова територија дијелом или у потпуности под контролом неке самопроглашене непризнате (или дјелимично признате) државе (нпр. Југославија (1941—1945), Косово и Метохија, Сјеверни Кипар, Тајван [20] итд.). У свијету тренутно има 13 спорних држава.

Земља као несуверена територија[уреди]

Vista-xmag.png За више информација видети Несуверена територија и Списак несуверених територија

Појам земља се понекад користи и за несуверени политички и/или географски регион. На пример, ЦИА Ворлд Фактбук [21] енглеску ријеч country (која има слично значење нашој – земља) користи за разна зависна подручја, подручја од посебног суверенитета, за ненасељена острва, те друге субјеке, поред оних традиционалних земаља или независних држава. Не само због превода, често се и у српском језику колоквијално суверене државе заједно са несувереним територијама називају земље (нпр. Земље учеснице Олимпијаде [22] [23] Земље потписнице неке декларације и слично).

У несуверене територије најчешће убрајамо:

Према ИСО 3166-1 стандарду у свијету данас постоје 54 несуверених територија.[27] [28]

Земља као конститутивни ентитет суверене државе[уреди]

Vista-xmag.png За више информација видети Конститутивни ентитет, Федерација и Списак федералних држава

Република Српска је земља (што се потврђује и у њеној химни), али она је конститутивни ентитет Босне и Херцеговине, коју такође називамо земљом.

Викицитати „Другу земљу ми немамо У срцу мом само је један дом У срцу велика, моја република... “
(Химна Републике Српске „Моја Република“[29])

Енглеска [30], Шкотска, Велс и Сјеверна Ирска су такође земље.[31] [32]

Ове земље нису суверене државе, већ колективно чине суверену државу Уједињено Краљевство, која је такође земља. Исто важи и за Федерацију БиХ, али и за Фламанију и Валонију у Белгији и тако редом.

Земљом се називају и неки конститутивни аутономни региони (Сардинија, Сицилија, Карелија, Чеченија, Тибет, Аћех, Занзибар итд). (Примјер: званични сајт BBC-news)

Земља као географски, историјски или културолошки ентитет[уреди]

Осим свих претходно побројаних тумачења појма земља, постоје и други географски, историјски и културолошки ентитети ("Земља као симбол етницитета", Пројекат Растко), које обично колоквијално називамо земље.[33][34]

Многи географски појмови (који нису у потпуности политички дефинисани), као што су Антарктик и антарктичке територије (нпр. Француске јужне и антарктичке земље), пуста прекоокеанска острва (нпр. Острва Ашмор и Картије, Вејк, Мидвеј, Острво Клипертон итд.) [35], те спољни прекоморски посједи суверених држава (нпр. Сокотра [36], Курилска острва, Галапагос, Ускршње острво, Чатамска острва), војне базе и слично, неријетко називамо земље.

Такође, географски региони који се доводе у везу са неком историјском земљом (нпр. Херцеговина [37], Трансилванија, Персија, Шлезија), или географски појам који се повезује за неки народ са израженим политичким, културним или менталним карактеристикама називамо земља (нпр. Лапонија [38] [39], Курдистан, Земља Сијукса [40], Земља Секеља итд).

Становници земље[уреди]

Сваки становник са рађањем у некој земљи, прихвата традиционалне културолошке вриједности везане за ту земљу и народ у њој. Осим културолошких вриједности, становника неке земље обавезују и прописане правне норме понашања која важе за ту земљу (закони). Без обзира на физичку географију, у модерним међународно прихваћеним правним дефиницијама (дефиниције Лиге народа из 1937. и Уједињених нација из 1945. године), становник неке земље је независан у односу на онога ко тренутно врши правну надлежност над том земљом (тј. да ли је земља независна или под нечијом заштитом). То практично значи да становници неке земље себе идентификују са том земљом, без обзира да ли је њихова земља независна, зависна или нешто треће. Становници неке земље који имају колективни осјећај припадности тој земљи, међусобно се колоквијално називају земљаци.


Види још[уреди]

Референце[уреди]

 1. "Moja republika", Republika Srpska-net. 
 2. Rosenberg, Matt. "Geography: Country, State, and Nation". Retrieved 2008-11-12“. 
 3. „Policy“ (на енглеском). Business Dictionary Приступљено 27. август 2010.. „„Set of basic principles and associated guidelines, formulated and enforced by the governing body of an organization, to direct and limit its actions in pursuit of long-term goals.“. 
 4. 4,0 4,1 4,2 Мала енциклопедија „Просвета“, четврто издање, Београд, 1986
 5. Страна // Большой энциклопедический словарь. — М.: АСТ, 2005. — (Современная энциклопедия). —. ISBN 978-5-17-015808-9.“. 
 6. Acts Interpretation Act 1901 - Sect 22: Meaning of certain words". Australasian Legal Information Institute. Retrieved 2008-11-12.“. 
 7. "The Kwet Koe v Minister for Immigration & Ethnic Affairs & Ors [1997] FCA 912 (8 September 1997)". Australasian Legal Information Institute. Retrieved 2008-11-12.“. 
 8. "U.S. Department of State Foreign Affairs Manual Volume 2—General" (PDF). United States Department of State. Retrieved 2008-11-12.“. 
 9. Rosenberg, Matt. "Geography: Country, State, and Nation". Retrieved 2008-11-12“. 
 10. Страна // Большой энциклопедический словарь. — М.: АСТ, 2005. — (Современная энциклопедия). —. ISBN 978-5-17-015808-9.“. 
 11. "CIA - The World Factbook". Retrieved 2012-02-16.“. 
 12. Country Studies, The Library of Congess. 
 13. The Oxford English Dictionary, Second Edition, with online updates as of September 2008. Entry "1. country"“. 
 14. Приступљено 4.4.2014 „Република Србија у Покрету несврстаних земаља, Министарство спољних послова Србије. 
 15. Б92, „Коначна листа земаља за Женеву 2“. 
 16. Republika Srbija i Ujedinjene nacije (UN), званични сајт МИП-а Србије. 
 17. Restriktivne mjere (sankcije) UN, OEBS, EU. 
 18. Бих и УН, Званични сајт МИП-а БиХ. 
 19. Колико држава има у свету, Виртуелни град. 
 20. „Тајван је земља са најнижом стопом наталитета“, Б92. 
 21. "CIA - The World Factbook". Retrieved 2012-02-16.“. 
 22. "В Играх-2014 примут участие спортсмены из 88 стран" (на руском), Спорт.ру. 
 23. "Otvorene ZOI u Sočiju", RTV. 
 24. "Američka Samoa – najgori na svijetu, šampioni duha", Побједа. 
 25. "Greenland Country Information". Countryreports.org. Retrieved 2008-05-28. "The World Factbook – Rank Order – Exports". Central Intelligence Agency. Retrieved 2008-11-12.“. 
 26. "Najotvorenija zemlja prema globalizaciji - Hong Kong", Блиц. 
 27. "Country Codes - ISO 3166", ISO 3166.. 
 28. "Countries or areas, codes and abbreviations", UN. 
 29. "Moja republika", Republika Srpska-net. 
 30. "Engleska zemlja rasista", Kurir. 
 31. "Legal Research Guide: United Kingdom". Law Library of Congress. 2009-07-23. Retrieved 2013-03-29. "The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland is the collective name of four countries, England, Wales, Scotland and Northern Ireland. The four separate countries were united under a single Parliament through a series of Acts of Union."“. 
 32. "countries within a country:number10.gov.uk". 10 Downing Street website. 10 Downing Street. 2003-01-10. Retrieved 2009-09-22. "The United Kingdom is made up of four countries: England, Scotland, Wales and Northern Ireland."“. 
 33. Перейти к: 1 2 Политология: Энциклопедический словарь / Под общ. ред. Ю. И. Аверьянова. — М.,: Изд-во Моск. коммерч. ун-та, 1993. — С. 366.“. 
 34. "Countries of the world", Theodora-com. 
 35. "CIA - The World Factbook". Retrieved 2012-02-16.“. 
 36. Ostrvo_Sokotra_davno_izgubljeni_svet_u_Jemenu-157-13940 „"Острво Сокотра", Виртуелни град. 
 37. "Hercegovina zemlja vina u Parizu", Vinarija-com. 
 38. ""Zemlja bez granica – Laponija", Politika. 
 39. "Laponija – zemlja zimskih bajki", B92. 
 40. "Izgubljena zemlja Sijuksa", NationalGeographic. 

Спољашње везе[уреди]