Злочин на Петровачкој цести

С Википедије, слободне енциклопедије

Злочин на Петровачкој цести је назив за убиство избеглица из Крајине, које су у колонама бежали испред хрватске војске, током акције „Олујаавгуста 1995.

Авион хрватског ратног ваздухопловства испалио је смртоносне ракете 7. августа 1995. године у селу Јањила код Босанског Петровца, на западу Републике Српске. И тако усмртио ненаоружаних 9 цивила.

Претходница[уреди | уреди извор]

Хрватска војска, заједно са 5. муслиманским корпусом Армије РБиХ и НАТО авијацијом 4. августа 1995. године започела је акцију „Олуја”, на простор Книнске Крајине (Лика, Северна Далмација, Кордун и Банија), када је истерано из Крајине више од 250.000 српских цивила, који су у колонама кренули ка Србији.[1]

Погинули[уреди | уреди извор]

Погинула су следећа лица[2]:

 1. Даринка Дрча (1927), из Бротиње код Доњег Лапца
 2. Јовица Дрча (1989) из Бротиње код Доњег Лапца
 3. Мирјана Дубајић (1974), из Бротиње код Доњег Лапца
 4. Невенка (Спасе) Рајић (1984), из Доњег Лапца
 5. Жарко (Спасе) Рајић (1986), из Доњег Лапца
 6. Крстан Вуковић (1951), рођен у Хан Кули код Бањалуке
 7. Дарко (Крстана) Вуковић (1982), рођен у Бихаћу, живео у Доњем Лапцу
 8. Бранко Стјеља (1923), из Надина код Бенковца
 9. Мирко (Бранка) Стјеља (1961), из Надина код Бенковца

Оптужени[уреди | уреди извор]

За овај злочин оптужени су официри хрватске војске[2]:

 1. Имра Аготић (1943), командант хрватског РВ и ПВО, помоћник Главног штаба хрватске војске
 2. Јосип Чулетић (1951), заменик команданта хрватског РВ и ПВО
 3. Данијел Боровић (1958), командант Прве Ловачке ескадриле хрватског РВ и ПВО
 4. Непознати пилот хрватског РВ и ПВО
 5. Непознати пилот хрватског РВ и ПВО

Злочин[уреди | уреди извор]

Ратни авион хрватског ратног ваздухопловства МиГ-21 је 7. августа 1995. (последњи дан Олује, када је било јасно да ће хрватска војска однети победу) надлетио изнад избегличке колоне српских цивила који су се кретали из правца Доњег Лапца ка Босанском Петровцу. Пилоти хрватског РВ и ПВО су јасно могли да виде да се ради о цивилима, а не о војсци. У повратку тај авион испаљује неколико пројектила који су усмртили четворо деце, једну девојку, четворо старијих особа... А преко 50 цивила (највише деце) је тешко рањено.[2]

Последице[уреди | уреди извор]

Дана 1. новембра 2010. године Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднело је Тужилаштву БиХ извештаје и доказе, против три официра и два пилота хрватске војске.

Августа 2006. на месту злочина подигнут је дрвени крст, од стране Породица погинулих и несталих РС. Да би 2010. године ДИЦ Веритас покренуо акцију и направио мермерне плоче око тог дрвеног крста, где су била исписана имена жртава, починилаца злочина и време догађаја.

Новембра 2010. године преко хуманитарне акције прикупљен је новац за нови метални крст који је постављен на место старог. Донатори су били грађани Републике Српске.[3]

У ноћи између 3. и 4. јула 2011. године непознати починиоци су срушили спомен-обиљежје жртвама на Петровачкој цести 1995.

Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске је у насељу 7. августа 2011. открио метални спомен-крст висок шест и по метара.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]