Иван Косанчић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Иван Косанчић је српски витез који је погинуо у боју на Косову 1389.

Пореклом из горње Топлице, слив речице Косанице, код Куршумлије. Остаци града Ивана Косанчића, Иван кула (Иванова кула), налазе се на западним обронцима планине Радан, 33 km јужно од Куршумлије.[1][2]

Народне песме[уреди]

У српским епским песмама помиње се као побратим Милоша Обилића и Топлице Милана, прикупљене и објављене од стране Вука Караџића са почетка 19. века (Косовски циклус). Војвода Иван је уходио турску војску и јавио побратиму Милошу. Знао је језик турски и арапски које је научио у манастиру.[3] Јашио је коња зеленка.

Из епске песме: "Милош, Иван и Милан сусрећу Косовку девојку", види се опис тог косовског јунака.

"За њим иде Косанчић Иване, Красан јунак на овоме свету, Сабља му се по калдрми вуче, Свилен каплак, оковано перје, На јунаку коласта аздија, Око врата свилена марама, На руци му бурма позлаћена."[4] Дао је Косовки девојки пред одлазак на Косово у битку, "прстен позлаћени".

Био је стасит јунак, обдарен лепотом телесном. Када му наздравља побратим Милош Обилић, он каже: "Ако ћу је напит по љепоти, Напит ћу је Косанчић Ивану".

Легенда[уреди]

Са својим побратимима (Милошем и Миланом) кренуо је пут Косова из свог града и прешавши Трпезу (зараван на планини Радан) спустио се на Косово. Припадао је витешком реду Змај.[5]

Референце[уреди]

  1. ^ Turizam: PROKUPLJE
  2. ^ Средњевековни градови у Србији, Црној Гори и Јужној Србији — Александар Дероко
  3. ^ "Гласник друштва српске словесности", Београд 1867. године
  4. ^ Стојан Новаковић: "Косово. Српске песме о Косовском боју", Београд 1871. године
  5. ^ Ред Змаја - Стефан Цорвус