Маврикије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Маврикије

Маврикије (око 539602) је био источноримски (византијски) цар од 582. до 602. године.

Солид (златни новац) цара Мавријикија искован у Цариграду. На аверсу је приказан царски портрет у анфасу са владарским инсигнијама (дијадема, шлем, крстоносни глобус). На реверсу анђео са војним стегом са христограмом (лабарум) и крстоносним глобусом.

Маврикије је пореклом био Јерменин из малоазијске области Кападокије. Истакао се као војсковођа током владавине Тиберија II Константина који га је поставио за заповедника дворске гарде ескубитора, а затим га учинио својим зетом и наследником 582. године.

Маврикије је наследио огромно Царство угрожено од спољних непријатеља на свим фронтовима. Цар је покренуо велике реформе на Западу где је врховну војну и цивилну команду ставио у руке егзарха у Равени и Картагини. У Шпанији је 584. Царство изгубило своје најзначајније упориште, град Кордобу, а у Италији, издељеној лангобардским поседима, се почела осећати и политичка независност папе Григорија I Великог.

Ипак, на Истоку Маврикије је постигао привремену консолидацију. Мир са Персијом је постигнут пошто је Маврикије 591. помогао збаченом Хозроју II да се врати на престо. Хозроје је ожењен царевом ћерком и препустио је Царству делове Јерменије и Месопотамије. На Балкану је Маврикије делимично повратио равнотежу пошто је од 592. војска редовно упадала на територије северно од Дунава и узнемиравала аварске и словенске насеобине. Маврикијева штедљива политика, као и наређење да војска презими на варварској територији изазвала је 602. побуну и уздизање центуриона Фоке на царски престо. Побуњеници су потом кренули на престони Константинопољ и погубили Маврикија и чланове његове породице, чиме је окончана владавина Јустинијанове династије.

Маврикије је остао упамћен као заштитник православних и способан владар који је започео реформе које су антиципирале успостављање тематског система у 7. веку. Поред тога, сматра се и за аутора једог од првих византијских дела о војној вештини Стратегикона.

Његова сестра је била удата за војсковођу Филипика, а брат му је био Петар (куропалат).

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Тиберије II Константин
Византијски цареви

582602.

Наследник:
Фока