Мехмед V

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мехмед V
Portrait of Sultan Mehmed V.jpg
Мехмед V
Датум рођења (1844-11-02)2. новембар 1844.
Место рођења Османско царство
Датум смрти 3. јул 1918.(1918-07-03) (73 год.)
Место смрти Истанбул
Османско царство
Династија Османлије
Период 19091918.

Мехмед V (2. новембар 18443. јул 1918) је био турски султан 1909—1918.

Нови султан Мехмед V, може захвалити свој долазак на власт у априлу 1909. године „Младим Турцима“. Он је био први конститутивни представник власти у Османском царству.

На самом почетку своје владавине, морадоше Турци одустати од својих задњих „права“ која су полагали на Босну и Херцеговину, коју онда окупира Аустро-Угарска. Бугарска се прогласи независном. У рату са Италијом 1911. године мораде Турска сама предати Триполитанију и град Триполи и изгуби тако Алжир (1830) и Тунис (1881) као посљедње посједе у Сјеверној Африци. У октобру 1912. године изби Први балкански рат у коме се све балканске земље ујединише у борби против Турске, наступајући на широком фронту. Турци морадоше трпјети тешке поразе, ипак Енвер-паша постави новоорганизовану војску насупрот њима и направи продор против бугарске војске која је опсједала Једрене. Међутим, он бијаше тако тешко поражен да је у мају 1913. године морао да закључи прекид свих борби и да преда европске посједе све до Истанбула. У јуну 1913. године изби Други балкански рат, када је Бугарска напала свог савезника - Србију, јер се нису могла два народа договорити око подјеле тек ослобођених територија. Енвер-паша је искористио такву ситуацију, па нападе и потуче Бугарску, која је запосједнула и држала Једрене. Кроз ту побједу, Турска бијаше у могућности да задржи Источну Тракију.

У Првом свјетском рату, Турска се борила од октобра 1914. године на страни сила Осовине. У прво вријеме, Турцима је пошло за руком, да између јануара и августа 1916. године у региону Кавказа под водством Мустафе Кемал-паше, зауставе продор Руса који су ушли дубоко у територију Царства, па чак да их и потисну иза границе. Мустафа Кемал је успио такође да заустави Французе и Енглезе који су дошли на Дарданеле, те да врати и спријечи њихов продор према Истанбулу. 1917. године су Енглези започели велику офанзиву против Турске у Палестини. Одбрамбена линија фронта Османлија је код Јерусалима била пробијена и град је потом био заузет од стране савезника. Мустафа Кемал-паша је брзо заузео нову одбрамбену линију код Дамаска. Упркос томе, Енглези су заузели град у октобру 1918. године, а Турци се морадоше повући на сјевер, када их је сустигла вијест о завршетку Првог свјетског рата.

Султан Мехмед V умрије изненада 2. јуна 1918. године, још прије него што се рат заврши.


Претходник:
Абдул Хамид II
Списак султана Османског царства Наследник:
Мехмед VI
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}