Абдулмеџид I

Из Википедије, слободне енциклопедије
Абдулмеџид I
Sultan Abdulmecid Pera Museum 3 b.jpg
Абдулмеџид
Период 1839—1861.
Претходник Махмуд II
Наследник Абдул Азиз
Датум рођења 23. април 1823.
Место рођења Истанбул
Датум смрти 25. јун 1861.(1861-06-25)(38 год.)
Место смрти Истанбул
Династија Османлије
Отац Махмуд II
Потомство Мурат V
Абдул Хамид II
Мехмед V
Мехмед VI

Абдулмеџид (23. април 182325. јун 1861) је био турски султан 1839—1861. године.

Након што је Абдулмеџид у јулу 1839. године постао султан, започео је градити сопствену резиденцију - Долмабахче палату. За уређење палате је било потребно много новца, с обзиром да је била сва изграђена у мермеру, злату и најлепшим украсима за то доба. Топкапи Палата је остала место из којег се и даље владало.

За време владавине султана Абдулмеџида Османско царство је пришло четворочланом Савезу (Енглеска, Русија, Аустроугарска Монархија, Пруска). Русија је 1853. године напала дунавске кнежевине које су се налазиле под окриљем османске владавине. На то је позвао султан Енглеску и Француску у помоћ, које су се плашиле руске експанзије на подручју Средоземља. Тиме је дошло до Кримског рата, који је трајао до 1856. године и у том периоду је било заузето утврђење Севастопољ. За време владавине Абдулмеџида, на османској страни ратовао је чувени заповедник - Омер-паша Латас. На основу мира из Париза 1856. године Дарданели и Босфор су били затворени за ратне бродове.

Доласком на власт Хатишерифом од Гилхане 3. новембра 1839. потврдио је свим својим поданицима без обзира на верске и националне разлике, једнако право на заштиту живота, части и приватног власништва. Укинуо је све феудалне војне формације и заменио их са редовном регрутованом војском у коју су примани и немуслимани. Хатишерифом од 18. фебруара 1856. даље модернизује државу. Дефинитивно је призната верска, грађанска и политичка равноправност хришћанског и муслиманског становништва. Страни државњани су могли поседовати накретнине на подручју Турске, а предвиђене су реформе опорезивања и друге мере за унапређивање привреде, трговине и промета. То је довело до устанака и побуна од стране религиозних група у Царству. Султан Абдулмеџид је био неомиљен због своје растрошности и модерног вођења Царства. Постојали су планови за атентат на њега, али је неочекивано умиро јуна 1861. године са својих 38 година старости.

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Махмуд II
Османски султани Наследник:
Абдул Азиз
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}