Махмуд II

Из Википедије, слободне енциклопедије


Биографија[уреди]

Махмуд II
Athanasios Karantz(ou)las - Sultan Mahmud II - Google Art Project.jpg
Махмуд II
Датум рођења (1785-07-20) 20. јул 1785.
Место рођења Османско царство
Датум смрти 1. јул 1839.(1839-07-01)(53 год.)
Место смрти Истанбул
Османско царство
Династија Османлије
Супружник Пертевнијал
Потомство Абдулмеџид I
Абдул Азиз
Период 18081839.
Претходник Мустафа IV
Наследник Абдул Меџид

Махмуд II (20. јул 17891. јул 1839) је био турски султан 1808—1839. године. До ступања на престо био је одсечен од јавности. Он је син султана Абдул Хамида I и францускиње Ами Дибук де Ривера. Због тога је називан ,, Хришћанским Султаном". Борио се са многим унутрашњим и спољним потешкоћама.

Његова владавина праћена је административним, фискалним и војним реформама које су кулминирале у време Танзимата, а спровели су их његови синови Абдул Меџид I и Абдул Азиз. Познат је као ,, Петар Велики од Турске". Укинуо је јаничаре 1826. године и тиме је уклонио све препреке на путу спровођена реформи.

До ступања на престо у јулу 1808. (владао је до 1839), Махмуд II је живео одсечен од јавности. Он је син султана Абдул Хамида I и францускиње Ами Дибук де Ривера.

Због тога је називан „Францускињиним Сином“ и „Хришћанским Султаном“. Нови султан се борио са великим унутрашњим и спољашњим потешкоћама.

Стилизовани потпис Махмуда II

Русија, која је још од 1806. године поседник дунавских кнежевина показивала је даља експанзионистичка стремљења. На Балкану су претили устанци, посебно у Босни и Србији. У Египту су Мамелуци постали велики фактор ризика, искоришћавајући земљу у којој су владали врло корумпирано. Мехмед Али-паша је уз одобрење султана побио 800 непослушних мамлучких бегова. С обзиром да су Вахабије заузеле света места, градове Меку и Медину, „Висока порта“ нареди Мехмед Али паши 1809. године да успостави ред у Арабији. Тако је он са великим успјехом могао поново да учврсти ауторитет Османског царства.

Султан Махмуд II је проводио реформе у области образовања, права и управе, при томе наилазећи на велики отпор јањичара. Јаничари су почели да губе глас као славна професионална војска. Њихов борбени дух је током година почео да опада, почели су се бавити трговином, преузели су право женидбе. За време Султана Мурата I, 1362. године било је око 1000 јањичара, а за време Махмуда II их је било већ 140.000. Султан се одлучио да јањичаре коначно и беспоштедно укине, као препреку реформама. Ни народ више није стајао на страни елитних трупа. Тако је 15. јуна 1826. године султанова артљерија побила 8.000 јањичара. Султан је ферманом наредио потпуно укидање јањичарских јединица у Царству, што је завршено 1830. године.

Један човек који је гатао, објавио је Махмуду II: „Ако их задржиш, од њих ћеш погинути. Ако их се ријешиш, исто ћеш погинути, само другачије“. И тако би.

На Пелопонезу је дошло 1820. и 1822. године до невеликих побуна и устанака Грка. Године 1824. немири су достигли врхунац. Смрт Лорд Бајрона у борби алармирало је западне силе. Британско-француско-руске поморске силе су уништиле Турску флоту код Наварина 1827. године. По одредбама уговора у Једрену 1828. године настала је независна грчка држава која је обухватала Пелопонез и неколико острва.

Задњих година своје владавине, Махмуд II се борио против Мехмед Али-паше од Египта, који је желио да унутар Османских држава прошири подручје своје моћи.

Султан Махмуд II умро је јула 1839. године у Истанбулу. Он није био успешан са провођењем својих државних реформи, али је провео модернизацију унутар самог друштвеног уређења. Створио је градове за обуку лекара, систем карантина, провео је попис становништва у Истанбулу, основао и омогућио излажење штампе и новина, спровео је сасвим нови ред и начин у облачењу, по европском узору и основао нови систем владе са кабинетом и државним министрима.

Спољашње везе[уреди]Претходник:
Мустафа IV
Османски султани Наследник:
Абдул Меџид
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}