Мехмед VI

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мехмед VI

Мехмед VI
Мехмед VI

Датум рођења 14. јануар 1861.
Место рођења Истанбул (Отоманска империја)
Датум смрти 16. мај 1926.
Место смрти Санремо (Краљевина Италија)
Гроб Дамаск
Период 3. јун 191817. новембар 1922.
Претходник/ци Мехмед V
Наследник/ци Абдулмеџид II
Порекло и породица
Династија Османлије
Отац Абдулмеџид I
Мајка Султанија Гулушту
Супружник/ци Емине Накизеда Марјим-Абаза
Ишира
Садије Меведет
Неваре
Нимит Невзад
Потомство Принцеза Мунире
Принцеза Фатма Улвије
Принцеза Рукије Сабиха
Ханим
Принц Ертугрул Мехмед

Мехмед VI (тур. VI. Mehmed; Истанбул, 14. јануар 1861Санремо, 16. мај 1926) је био последњи султан Османског царства од 1918. до 1922. године.

Владавина[уреди]

Ступио је на престо 3. јуна 1918. године. Само неколико мјесеци прије његовог доласка на власт, био је потписан мировни споразум у Мудросу у октобру 1918. године. Присталице 'Младих Турака су одлазили у иностранство.

Енвер паша се борио у Туркменистану против совјетска гдје је погинуо у борби. За султана је било немогуће више да влада Царством и није му преостало ништа друго, него да призна услове Мира из Севра (1920) који су диктирале силе Антанте. Османско царство је тиме било комплетно подијељено. Настале су грчке, италијанске, енглеске и француске територије, на Истоку независна Република Јерменија и аутономно подручје Курда. Турцима је остао појас територија око града Анкара.

У годинама 1920. и 1922. успјело му је да са својим трупама протера совјетске и Италијанске трупе из Турске. Такође, било му је могуће да задржи Французима обећана подручја. Борба против Грка је била посебно страшна за обе стране, са великим губицима. Ипак, Мустафа Кемал-паши је пошло за руком да протера Грке са азијског дијела Турске и тако преузме назад град Измир.

Да би могао отцијепити од Грка Источну Тракију, Кемалове трупе су пробиле енглеске линије одбране на Дарданелима. Енглези су се повукли из Турске и Грци су морали тако признати бивше границе источно од Марице.

Под притиском Мустафе Кемала, Национална скупштина је 1. новембра 1922. године донијела одлуку да се султанат стави ван снаге и последњи султан Мехмед VI (Истанбул, 14. јануар 1861Санремо, 16. мај 1926) је био морао напустити земљу. Он је умро 16. маја 1926. године и егзилу.

Гази Мустафа Камал-паша — Ататурк (Отац Турака), прокламовао је 29. октобра 1923. године Републику, те тако постао њен први предсједник. Он је био шеф државе, предсједник парламента и главни вођа војних снага. Турска народна партија је била једина дозвољена партија.Претходник:
Мехмед V
Османски султан Наследник:
Абдул Меџид II
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}