Мустафа III

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мустафа III
Mustafa3.jpg
Мустафа III
Датум рођења (1717-01-28)28. јануар 1717.
Место рођења Османско царство
Датум смрти 21. јануар 1774.(1774-01-21) (56 год.)
Место смрти Османско царство
Династија Османлије
Период 17571774.
Претходник Осман III
Наследник Абдул Хамид I

Мустафа III (28. јануар 171721. јануар 1774) био је султан османског царства од 1757. све до 1774. године. Желео је да спроведе свеобухватне реформе у царству и врати му стару славу. Међутим, у томе није успео услед сталних отпора и спољних конфликата. Након стравичног земљотреса 1766. имао је значајну улогу у реконструкцији Истанбула. Године 1768. прекинут је мир са Русијом, а то је био најдужи период мира у историји османске империје. Рат са Русијом био је погубан по Османлије и оставио је катастрофалне последице. Драстично слабљење османског царства једна је од тих последица.

Живот[уреди]

Био је један од млађе деце султана Ахмеда III. Мајка му је била султанија Мисришах. Пре ступања на престо живео је у кафесу у Топкапи палати где је стекао добро образовање и постао песник и учењак. Студирао је астрологију, књижевност, математику, медицину, османску и исламску историју.

Наследио је Османа III на престолу зато што је његов брат Мехмед преминуо у исто време кад и султан. Када је ступио на престо, примио је калифов мач и био веома заинтересован за правни систем и правосуђе.

Унутрашња политика[уреди]

Још од мира у Београду из 1739. године османско царство је ушло у период мира. Коџа Рагип Мехмед- паша био је креатор политике, а уједно и велики везир још из времена Мустафиног претходника. Тако је остало све до његове смрти 1763. године. Започете су фискалне реформе и побољшан је квалитет снабдевања водом у Истанбулу. У ствари, реформе финансија показале су се као неефикасне. Жељене администрационе реформе могле су само да се спроведу у Истанбулу. Провинције су биле у рукама њихових гувернера. Велики везир желео је да изврши војну реформу, али је отпор јаничара био очигледан.

У време седмогодишњег рата склопљен је пријатељски споразум са Пруском. Султан је тамо послао Ахмед Решми ефендију да студира њихове реформе. Велики везир је чак желео да склопи савез са Пруском, али му се у томе супротставио султан и велики део моћника из уламе.

Након смрти великог везира 1763. године, Мустафа III влада апсолутистички, иако је, у међувремену, променио неколико великих везира.

Султан је саградио ново предграђе у Истанбулу. Саградио је Лалели џамију, чија је градња започета још 1759. године. У време његове владавине десио се земљотрес 1766. године који је уништио већи део Истанбула. За реконструкцију користио је и своју приватну својину. Рестаурирао је Фатих џамију и Ејуп Султан џамију. Преузео је и пројекат изградње канала између изничког залива и Црног мора, који није реализован. Исто је било и са изградњом суецког канала између Црвеног и Средоземног мора.

Рат са Русијом[уреди]

Још од 1762. године тензије између османске и руске империје су драстично порасле. Оне су последице агресивне руске политике у Пољској и на Криму. Султан је лично био спреман за рат. Рат су у почетку спречавале руска дипломатија и чланови улеме. Међутим, султан је 1768. године, добијањем фетве, прогласио ратно стање.

Тако је почео руско-турски рат који је трајао од 1768. до 1774. године. Султан се надао победи. Међутим, врло брзо се видело да османска империја уопште није била спремна за тако дуг рат. Рат на копну развијао се на штету османског царства. Мустафа је наредио да се погуби један од великих везира који је био неуспешан у том рату. Чак је и руска флота успешно оперисала на подручју Медитерана. Османска флота је 1770. године доживела тежак пораз у бици код Чесме. Копненим путем, Русија је освојила Крим. Османлијама су остала само утврђења Очакив и Килбурну. Чак и Румунија и делови данашње Бугарске били су окупирани од стране Русије.

У Истанбулу, неколико амбасада је желело да Аустрија и Пруска посредују између две зараћене стране. Примирје је закључено 22. јуна 1772. Први преговори о миру били су неуспешни. Примирје је продужено и нови мировни преговори су се у новембру одржали у Букурешту. У марту, преговори су прекинути. У Истанбулу се улама жестоко противила руским мировним условима.

Рат је 1773. донео успеха на копну обема странама. Устанак у Египту изазвао је бомбардовање руске флоте у Бејруту. Мустафа је планирао да у време лета 1774. стане на чело војске и пође са трупама против Руса. Он то није учинио због тадашњих околности у царству.

Након овог рата кримски канат постао је руска сателит држава. Тако ће бити све до руске анексије Крима 1783. године.

Војне реформе[уреди]

Искуство руске војске натерало је Мустафу III да начини измене у војсци за време рата са Русијом. У томе му је помогао Барон де Тот. У ствари, овај француски стручњак реформисао је артиљерију. Тада су Турци свесно почели да користе развијене земље Европе као узор. Султан је 1773. отворио школу за морнарички инжењеринг, коју је морао да затвори 1774. године под притиском јаничара. Такође, он је отворио математичку школу за потребе морнарице. Међутим, промене нису биле довољно темељне јер је османска војска још увек била инфериорна наспрам руске модернизоване армије. Војна организација била је веома лоша, могло би се рећи да је чак била и запуштена.

Наследство[уреди]

Након два султана која нису имала наследника, Мустафа је имао десеторо деце, од тога осам женских и два мушка детета. Велике наде је полагао у свог сина Селима, касније султана Селима III. Селим је имао одлично образовање.

Мустафа III је преминуо пре него што је склопљен кучуккаинарџијски мир. Мир је склопио његов брат и наследник султан Абдул Хамид I. За собом је оставио економске и административне проблеме. Економски раст, који се одвијао претходних 60 година тада је стао, а руска освајања османских територија значајно су ослабила централну владу.


Претходник:
Осман III
Списак султана Османског царства Наследник:
Абдул Хамид I
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}