Морављани

С Википедије, слободне енциклопедије
Морављани
Moravané
Moravian national costumes.jpg
Народна ношња Мораваца
Укупна популација
550.000 (2011)
Региони са значајном популацијом
 Чешка521.801 (2011)
 Словачка3.286 (2011)
Језици
чешки (моравски дијалект), шлески, немачки, словачки,
Религија
католицизам, ирелигиозност, протестантизам, православље
Сродне етничке групе
чеси, шлезијци, пољаци, словаци и остали западни словени
Моравци у 7-8. веку

Морављани (или Моравци) или Моравијци (чеш. Moravané (или колоквијално Moraváci, застарело Moravci)), је назив за становнике Моравске, географске области које се налази на истоку Чешке и мањим делом у Словачкој, а Чеси је сматрају једном од историјских чешких земаља. Питање да ли се ради о посебном народу или о припадницима чешког народа, или чак и словачког и даље актуелно. Историјска подлога приче о Морављанима води порекло из VIII века када су на простору тзв. Чешкословачке настале три засебне словенске кнежевине:

Моравска кнежевина се 833. године ујединила са Њитранском створивши Великоморавску кнежевину коју су 906. године уништили Мађари, после чега је већи део некадашње Моравске кнежевине заузела Бохемска, док су Њитранску кнежевину заузели Мађари.

Питање етничког порекла Морављана разматра се од времена времена народног препорода у 18. веку, када су генерације образованијих Морављана почеле да се систематски баве питањима моравске народности, културе и језика, онако како су се ова питања, током средњег и новог века, формирала – у мањој или већој корелацији са осталим чешким земљама. Међутим, развој ових питања завршен је 60-их година 19. века, када је моравска политичка делегација прихватила државноправни програм чешке круне чиме је дошло до истицања заједничких циљева моравских и чешких политичара у оквиру Хабзбуршке монархије. Свест о посебној Моравској нацији скоро је потпуно замрла крајем 19. века, али ово питање је поново постало актуелно крајем 20. века, након пада комунистичког режима у Чехословачкој. Морављани говоре дијалектима чешког језика, који спада у западнословенску групу индоевропске породице језика. Морављана у Чешкој има око 380.000.