Пећина Мегара

С Википедије, слободне енциклопедије
Пећина Мегара
Положај
Место
(планина, река)
Одлике
Геологија (тип) крашка
Дужина (уређени део) 52 m
Бр. канала, нивоа два, два

Пећина Мегара се налази у засеоку Мојковићи, у атару села Стапари, на територији града Ужица. Назив Мегара је илирско-романског порекла и значи светилиште за приношење жртава. У њој је био храм бога Јупитера Партинског, кога су обожавали стари Партини, једно племе илира. У пећини су откривени археолошки налази из периода неолита.[1][2]

На кречњачком одсеку у правцу северозапад-југоисток, пећина се састоји из главног канала дугог око 52 метра (који је проходан) и једног мањег који се рачва непосредно пред пећинским улазом, који је висок око 5 m. Главни пећински канал се завршава осеком, високом око 3 метра, испод кога је други пећински канал са хучним воденим током.

Ова два канала се сучељавају под углом од 55˚. Према томе, пећина Мегара се састоји из два система канала; виши суви и нижи влажни. У засеоку Утрина код Синђића кућа постоји пећински отвор, назван Горња Мегара (Синђића Мегара) и сматра се да је повезан са пећином Мегаром у Мојковићима, али обзиром да испитивања нису извршена, за сада су то само претпоставке.

Пећина Мегара због својих посебности и прелепог амбијента, представља занимљив туристички потенцијал овог краја.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Megara, Stapari”. lepote užičkog kraja. Архивирано из оригинала на датум 13. 09. 2016. Приступљено 12. 2. 2017. 
  2. ^ „Пећина Мегара”. Стапари. Архивирано из оригинала на датум 23. 1. 2016. Приступљено 12. 2. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]