Стикс

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друга значења, погледајте Стикс (вишезначна одредница).
Стикс
Гистав Доре, 1861.
Харон на реци Стикс
Јоаким Патниер, 16. век

Стикс, Стига или Стиг (грч. Στύξ), (Stýx = мржња) име је реке која је била граница између земље и подземног света. Окружује Хад - подземни свет, у зависности од извора или мита, девет или двадесет пута.

Река Стикс, заједно са рекама - Флегетон, Ахеронт и Кокитус, се улива у велику мочвару у самом средишту Хадовог подземног света.

  • Грчко име реке Стикс долази од речи στυγέω, stygéô = мржња.

Реку Стикс чува Флегије, који преноси душе са једне стране реке на другу, мада се помињу још и Флегетон као и Харон да су и они превозили душе преко ове реке.

Богови су поштовали реку Стикс, а заклетва у њу се није могла прекршити.

  • Зевс се заклео Семели реком Стикс па је морао испунити њену молбу да га види у правом божанском обличју, након чега је умрла.
  • Хелије се заклео сину Фаетонту и обећао му да ће му испунити сваку жељу. Он је пожелео да вози његова златна кола - Сунчеве кочије, али није успео и погинуо је.

Ако би неко од богова прекршио заклетву, морао се напити воде из реке Стикс и тиме је губио глас на девет година.

Стикс поседује чудесне моћи којима може неког учинити бесмртним. У детињству, Ахила је његова мајка Тетида, држећи га за пету, уронила у реку Стикс, па је он остао рањив једино на том месту - тако да се и до данас каже да Ахилова пета или тетива означава изузетно слабу тачку неког човека.

Иако се Стикс примарно појављује у грчкој и римској митологији спомиње се и у Дантеовој Божанској комедији, негдје око петог круга у паклу.

У далека, древна времена, Стикс је било име за подручје реке између данашње Украјине и Русије.

  • Део - данашње Украјине је представљао место живот
  • Део - данашње Русије је представљао место смрти

Богиња Стикс[уреди]

Име Стикс је било и име богиње, најстарије кћерке Океанове и Тетијине, која је, као једина женска представница, представљала ту реку. Ту част је заслужила јер је помогла Зевсу у борби против Титана. Она је била прва која је стала на страну Зевса. Са титаном Палантом, Стикс је родила Зелоса, Кратоса, Бију и Нику.

Нимфа Стикс[уреди]

Стикс је било и име Најаде, водене нимфе чија је река била света. Богињу Стикс и нимфу Стикс су често сматрали истом личношћу.

Спољашње везе[уреди]

Реке Хада

Doré - Styx.jpg

Gustave Dore Inferno34.jpg