Interferon beta-1b

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Interferon beta-1b
IUPAC ime
Human interferon beta
Identifikatori
CAS broj145155-23-3 ДаY
ATC kodL03AB08 (WHO)
DrugBankBTD00078
Hemijski podaci
FormulaC908H1408N246O253S6
Molarna masa20011,0 g/mol

Interferon beta-1b (trgovačka imena Betaferon, Betaseron (Severna Amerika), i Extavia) je lek u interferon familiji koji se koristi za tretiranje relapsno-remitirajućih i sekundarno-progresivnih formi multiple skleroze (MS). On je odobren za upotrebu nakon prvog MS eventa. On se administrira putem supkutane injekcije. Bilo je pokazano da usporava napredak bolesti, kao i da umanjuje frekvenciju napada.

Mehanizam akcije[уреди | уреди извор]

Veruje se da interferon-beta bazirani lekovi ostvaruju njihov blagotvorni efekat na MS progres putem njihovih antiinflamatornih osobina. Studije su takođe utvrdile da interferon-beta poboljšava integritet krvno-moždane barijere (BBB)—koja je generalno oštećena kod MS pacijenata, dozvoljavajući povećanim količinama nepoželjnih supstanci da dođu u kontakt sa mozgom. Ovo BBB pojačavanje može biti dopunski faktor korisnim efektima interferona beta. Ove studije su sprovedene in vitro, tako da se ne zna u kojoj meri su ovi rezultati primenljivi kod ljudi.

Pacijenti koji koriste interferon beta-1b mogu da razviju neutralizujuća antitela za medikaciju.[1]

Betaferon/Betaseron prodaje kompanija Bayer. Originator ovoj leka je Schering AG (Berlex u Severnoj Americi), koji je postao deo Bayer HealthCare. Novartis je izneo na tržište Extavia, novi brend interferona beta-1b, 2009 godine.

Blisko srodan je interferon beta-1a, koji je tako]e indiciran za MS, i koji ima sličan profil leka.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Literatura[уреди | уреди извор]

  1. ^ W.A. Sibley (1996). „Neutralizing antibodies during treatment of multiple sclerosis with interferon beta-1b”. Neurology. 47: 889—894. Архивирано из оригинала на датум 13. 08. 2009. Приступљено 13. 06. 2010. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

Mediji vezani za članak Citokini na Vikimedijinoj ostavi

Star of life.svgMolimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje
u vezi sa temama iz oblasti medicine (zdravlja).