Meri Šeli

Из Википедије, слободне енциклопедије
Meri Šeli
RothwellMaryShelley.jpg
Mary Wollstonecraft Godwin
Datum rođenja 30. avgust 1797.
Mesto rođenja London
Velika Britanija
Datum smrti 1. februar 1851
Mesto smrti London
Velika Britanija
Polje Pisac

Meri Šeli (engl. Mary Shelley; London, 30. avgust 17971. februar 1851) je bila britanska književnica i fizolog. Ćerka je Meri V. Njen najčuveniji roman je Frankeštajn koji govori o kapetanu koji je stvorio zombi-čudovište.

Meri Šeli je rođena 30. avgusta 1797, godine u Londonu. Umrla je kao uvažena autorka 1. februara 1851. godine u Londonu. Roditelji su joj bili Vilijam Godvin i Maru Volstonekraft. Meri je bila veoma načitana žena, što se u mnogim motivima njenih romana oslikava. Smrt njenog supruga bio je takođe povod pisanju romana The Last Man (1826). U svojim romanima obrađivala je kako svoje tako i doživljaje iz kruga svojih prijatelja.

Karijeru je počela kada se udala za jednog pisca i s njime pobjegla od kuće. Njena majka je umrla 11 dana poslije poroda, pa je Meri odrastala uz oca i maćehu. Otac ju je podučavao i učio da čita i piše, ali njena maćeha se tome protivila. Meri je imala troje dece sa piscem (engl. Percy Bysshe Shelley). Od tih troje dvoje su veoma rano umrli. Meri i Persi su 1816. godine, u takozvanoj godini bez leta, zajedno sa prijateljem Lordom Bajronom proveli zajednički odmor na Ženevskom jezeru. Zbog kišovitog vremena, njih troje su po cijeli dan pisali strašne priče od kojih je 1818. godine nastao Merin roman Frankenstein or The modern Prometheu. Ime Frankenstajn je Meri vjerovatno uzela od istoimenog dvorca.

Savremenost moralnih dilema, životnost karaktera i aktuelnost teme (u svetlu pokušaja kloniranja ljudi i drugih naučnih prodora) čine ovo delo nezaobilaznim štivom.

Djela[уреди]

  • History of a Six Weeks' Tour (1817)
  • Frankenstein or The Modern Prometheus (1818)
  • Valperga or The Life and Adventures of Castrussio, Price of Lucca (1823)
  • The Last Man (1826)
  • The Fortunes of Perkin Warbeck (1830)
  • Rambles in Germany and Italy in 1840, 1842 and 1843 (1844)

Spoljašnje veze[уреди]