Сејдо Бајрамовић

С Википедије, слободне енциклопедије
сејдо бајрамовић
Сејдо Бајрамовић
Лични подаци
Датум рођења(1927-07-07)7. јул 1927.
Место рођењаЖуја, код Косовске Каменице, Краљевина СХС
Датум смрти1993.(1993-Недостаје неопходни параметар 1, месец!-00) (65/66 год.)
Место смртиБеоград, Србија, СР Југославија
Професијадруштвено-политички радник
Деловање
Члан КПЈ од1943.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
Распад СФРЈ
СлужбаНОВ и ПО Југославије
Југословенска народна армија
Чинзаставник прве класе

Сејдо Бајрамовић (Жуја, код Косовске Каменице, 7. јул 1927Београд, 1993), учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник СФРЈ, СР Србије и САП Косова. У завршној фази политичке кризе у СФРЈ, био је члан Председништва СФРЈ, као представник АП Косово и Метохија, од пролећа 1991. до пролећа 1992. године.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 7. јула 1927. године. Као учесник Народноослободилачке борбе, Сејдо Бајрамовић је 1943. године постао члан Комунистичке партије Југославије (КПЈ). Током војне службе у Југословенској народној армији (ЈНА) стекао је подофицирски чин заставника прве класе. Као друштвено-политички радник, обављао је различите функције, од општинских до покрајинских органа управе. Од 1990. године био је члан Социјалистичке партије Србије (СПС). На првим вишестраначким изборима у Србији (1990) изабран је за народног посланика, као кандидат СПС.

У време заоштравања политичке кризе, Сејдо Бајрамовић је као поборник очувања СФРЈ и противник албанског сепаратизма уживао знатан углед међу покрајинским функцинерима на Косову и Метохији. У марту 1991. године, када је Риза Сапунџију разрешен дужности члана Председништва СФРЈ из АП Косово и Метохија, одлуком Народне скупштине Републике Србије од 21. марта за новог чкана ПСФРЈ из АПКМ изабран је Сејдо Бајрамовић, који је дужност преузео у мају, након потврде избора и полагања заклетве. У време ескалације југословенске кризе током лета и јесени 1991. године наставио је као члан Председништва СФРЈ да се залаже за очување Југославије, због чега је био жестоко нападан од стране словеначких, хрватских и албанских сепаратиста.

Након проглашења Савезне Републике Југославије у априлу 1992. године, наставио је са осталим члановима Председништва да врши дужност привременог колективног шефа државе до званичног ступања Добрице Ћосића на дужност Председника СРЈ у јуну 1992. године.[1]

Његов син, поручник Драган Бајрамовић, погинуо је 8. маја 1992. између села Клепци и Вишићи, на чапљинском ратишту.[2]

Преминуо је 1993. године у Београду.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]